Mint Error: 5 сентимос де ескудо – Изабел II

в България/Монетите говорят


Стефан Пройнов: Ето една доказана грешка от монетен двор Мадрид. Този тип монети са били в циркулация от 1865-1858г. Това, че са били само една година в циркулация ги прави по-атрактивни, но не и по-редки и скъпи.

Материалът от който е направена е Бронз с дебелина 2 мм. и 33 мм в диаметър.
Теглото и е 12.5 гр.
С Каталожен номер KM# 635, Cal# 622
Надпис: REINA DE LAS ESPAÑAS
5 CENTIMOS DE ESCUDO

Гравьор: Луис Маркиони Хомброн с поставени съкращения на гравизора на шията на Елизабет. Тази монета не била в употреба, защото е бракувана в Кралският монетния двор.

Този тип монети се наричат доказани грешки, защото са премазани в самият монетен двор и после съдбата им е да бъдат стопени.

Но има случай, в който някой екземпляри са напуснали монетният двор и така се озовават на пазара на монети.
Стандартните монети от този тип се търгуват по няколко долара, но такава монета се продава с 500% над пазарната и цена, защото такива монети са няколко понякога е само една и това я прави сама по себе си уникална.

Снимка личен архив: Стефан Пройнов.

Стефан Пройнов: В нумизматиката колекционерите се стремят към възможно най-качествените монети, но има и колекционери на така наречените грешни монети за които колкото е по-сгрешена една монета толкова е по-рядко да се намери такава и стойността има няма каталожна цена.

Често от този тип монетите не се дават за сертифициране, защото се водят доказани грешки освен, ако не искате да разберете дали не е фалшификат. Надяваме се, че сме ви били полезни. Очаквайте още новини от нас.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ