8-годишно момче от Несебър е световен шампион по ментална аритметика

в България

8-годишно момче от Несебър е световен шампион по ментална аритметикаКерем Хазим от Несебър решава 170 задачи за по-малко от 10 минути и за пореден път прослави България.

Последният му успех е в Испания, откъдето се прибра отново със златен медал. Победител е и на едни от най-трудните първенства в Дубай и Азербайджан.

Само на 8 години, а вече доказан феномен. Керем умножава дели, събира и изважда трицифрени числа за секунди наум, докато рецитира стихотворения. Керем се състезава онлайн в Световната математическа лига и винаги получава максимален брой точки.

„На 5 години знаеше таблицата за умножение и деление, но вече на 6 без проблем умножаваше и делеше трицифрени числа. Вече естествено може да дели и четирицифрени на двуцифрено. Дори с елката не можем да настигнем неговата бързина, с която изчислява големите числа“, каза Зехра Казим, майка на момчето, предава БНТ.

„На състезание по ментална аритметика в Барселона преди седмица получава шампионската титла.

На състезанието в Барселона бяхме много деца от 14 държави. Състезанието беше 10 минути и който реши най-много задачи, той става шампион. Когато кажат „старт“ и всички започваме да решаваме много бързо. После най-хубавата част от състезанието е награждаването“, разказва самият Керем.

„Той се състезава в най-високото ниво-на професионалисти. Обикновено за 10 минути имат да решат 160 задачи. Той се справя идеално, даже му остава минута и половина време за проверка“, обясни майката.

Подготвя се за състезания сам и решава задачи по 2 часа седмично. Пред екипа ни за по-малко от минута Керем успява да реши общо 20 задачи с десет двуцифрени събираеми.

Керем е ниво минимум четвърти клас и е ненадминат талант, казват учителите му.

„Онзи ден, докато раздавах листите на класа с изходното ниво, той 3-4 минути след това беше свършил задачи, които са предвидени за един учебен час. След многото му успехи започнахме да се шегуваме, че той е мой колега“, каза Мирослава Мирчева, класен ръководител на Керем.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ