54-ти пехотен Битолски полк

в История

54-ти пехотен Битолски полк е формиран през септември 1912 г. от две дружини на 33-ти пехотен Свищовски полк и две дружини на 34-ти пехотен Троянски полк.

Подчинен е на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Полкът получава знамето на Еленската № 21 пеша дружина. То е дарено от жителите на Еленски окръг през 1880 г. След 30 август 1881 г. знамето е съхранявано в двореца.

В Балканската война (1912 – 1913 г.) полкът участва в щурма на Одринската крепост на Източния сектор (1913 г.). През май 1913 г. първите две дружини на полка и знамето формират 62-ри полк. Воюва при Петерлаш, Славена и Черни връх, Царибродско. През август 1913 г. 62-ри полк, заедно със знамето си, формира 38-ми пехотен полк, който е на временен гарнизон в Мехомия, а на 3 декември полкът се завръща в Кърджали и се разформирова. През септември 1915 г. полкът е формиран отново в гр. Самоков. Влиза в състава на 3-та пехотна бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.

През Първата световна война се съсредоточава около гр. Пашмакли, настъпва в боен ред при гара Бук, Орфанския залив – Кара баир, воюва с англичаните при р. Струма. От средата на 1917 г. до средата на 1918 г. полкът е на Лефтерската позиция, при гр. Павище, а по късно – на Орфанския залив. На 15 октомври 1918 г. полкът е в Кърджали, където се демобилизира и разформира. През 1943 г. се формира отново в гр. Битоля и се придава към 15-та пехотна дивизия. През септември 1944 г. се изтегля към българските граници, като по пътя води сражения с отстъпващи германски части.

Имена на славата:
Петерлаш, Славена и връх Черни връх, Царибродско, гара Бук, Орфански залив – Кара баир, р. Струма, Лефтерската позиция, при гр. Павище, Орфанския залив…

Източник: bgvladeteli.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ