10 неща, за които не дължим обяснение на никого

в Любопитно

Животът е пълен със задължения. На кого ли не, за какво ли не. За електрическия лукс да има с какво да осветите нощите, за покупките в магазина, за бензина в колата. Дължите внимание, отношение, обяснение. Понякога определено поведение. Има неща обаче, за които никой няма право да ви държи сметка. Нито да настоява да я платите. Ето кои са те:

Телефонен номер, среща, секс

Това, че някой ги иска, съвсем не означава, че е задължително да ги получи. Дори прието, питието за почерпка не е ключ за хотелска стая, нито е пропуск за задната седалка на колата.

Мечтата

Тя е само ваша. Вярно, може да е смела, твърде смела, невъзможно смела. Но не дължите обяснение на никого за нея. Ама на никого.

Приятелството

Може би има хора в близкото ви обкръжение, които не пропускат да се изтъкнат като ваши приятели. И настоятелно се държат като такива. Истината е обаче, че не сте длъжни да отговаряте на отношението им със същото, ако не го чувате.

Любимият

Той никога няма да е достатъчно подходящ според баща ви, достатъчно образован според майка ви и достатъчно свец според приятелката ви. Но не позволявайте на никой от тях да казва на сърцето какво и как да преживява. Защото само то плаща сметката накрая.

Начинът на живот

Дали ставате в неделя по обед или изхвърляте боклука в контейнера пред блока само на лунна светлина и по пижама е само ваша работа. И никой няма право да ви съди за това, нито да иска обяснение. Боклукът си е ваш, дрехите също, имате право да ги носите, където и когато ви душа иска.

Убежденията

Никой не би трябвало да се интересува как гласувате на избори, подкрепяте или не подкрепяте различни каузи, ходите ли на църква или какви са вярванията ви. И няма основания да ви критикува или наставлява за това. Нито пък е нужно вие да го посвещавате задължително в убежденията си, да се аргументирате или да се доказвате.

Извиняването

То е много важно. Точно толкова, колкото и благодарността. И толкова незадължително, ако не идва от сърце. Ако съжалявате, извинете се. Но не на сила. И не се извинявайте, че не се извинявате.

Себеобичането

Колкото и търпеливо, добронамерено и алтруистично да се отнасяте към света, не е престъпление да отделите време и внимание на себе си. За почивка, за малко размотаване, прическа или маникюр, час спорт или курс по грънчарство. Не позволявайте на околните да ви сменяват угризения за това.

Източник: provaton.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ