10 любопитни факта, които преобръщат нашите представи за историята на човечеството

в Любопитно

Представяме ви няколко любопитни факта за нашите далечни-далечни предци, които ни помагат да разберем нещо ново за самите нас, а понякога и да разрушат и някои от устойчивите стереотипи за историята ни.

Homo erectus съществували около един милион години – 10 пъти повече отколкото ние, но за цялото това време така и не успели да създадат нито култура, нито сложни оръдия на труда.

Нашият мозък и днес се явява мозък на ловци и събирачи. В индустриалната ера ние живеем едва от един-два века, в аграрната – от 10 хиляди години, а нашите предци са били събирачи в продължение на сто хиляди години.

В действителност по-голямата час от оръдията на труда на древните хора от каменната ера се изработвали от дърво. Но до днешно време те, разбира се, не са достигнали – камъкът се запазва във времето далеч по-добре, отколкото дървото.

Единственото животно, което човекът успял да опитоми, преди да бъде измислено земеделието, било кучето. Нашите най-добри приятели живеят с нас от поне 15 хиляди години.

Търговията съществувала много преди аграрната революция, но когато все още не сме били земеделци, на никой дори не му хрумвала мисълта да търгува или да обменя храна с другите групи от хора.

Оцеляването в древността изисквало висок интелект. Глупавите и непохватните просто умирали. С възникването на земеделието за „глупавите” също се появил шанс да предадат своите гени на следващите поколения.

До ден днешен все още не е ясно как първите хора са успели да колонизират Австралия през древността. Но по историческа значимост това може да се сравни с кацането на Луната.

Човек е единственият бозайник, комуто, за да покори морето, не било нужно да се снабдядва с плавателни ципи, да изменя формата на тялото си и изобщо да „пренарежда” своето ДНК.

На практика човекът е главният виновник за изчезването на цялата мегафауна на планетата. В това число и на мамутите, съблезъбите тигри, пещерните мечки, гигантските ленивци и т. н.

Определящият признак, по който археолозите разбират, че при дадена находка си имат работа именно с първобитни хора, е признаците за производство, а не за използването на оръдията артефакти. Много маймуни умеят да използват палки и камъни, но да ги обработват и да изготвят оръдия от тях умеят само хората.

Всички останали видове от рода Homo в продължение на целите 2 млн. години на своето съществуване, се намирали не на върха на хранителната верига, а по-скоро някъде в средата. Можели да ловуват само малки животни, избягвайки срещите с големите хищници.

Източник: uchiteli.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ