Християнският образ на Учителя

в Религия

За да бъде обхванат даден въпрос цялостно, може би е необходимо да можем да го разгледаме от няколко гледни точки и в различни аспекти. Предлагаме ви една малка представа за християнския образ на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). Разбира се, може да разгледаме Учителя като мистик, окултист, учител, лечител, пророк, възпитател и още множество гледни точки. Но нека сега отправим мисълта си и да я подкрепим с топло чувство към християнския образ на Учителя.

Представяме си беседите, Учителя влиза с Библия в ръка, беседата започва с прочит от Библията. В словото на Учителя темата за Христос е основна. Срещаме и следните думи на Учителя записани от Боян Боев:

“Тези упражнения, които давам сега, ще ви дадат една микроскопическа придобивка, но ако човек иска да направи грамадна крачка в своето развитие, тогава непременно трябва в своето размишление, молитва, да тури Христа. За да стане това, нужни са две неща. Първо – любов към Христа, едно вътрешно отношение към Него.

Силна връзка можеш да имаш с човека, когото обичаш. Ако имаш любов към Христа, връзката ще е силна и тогава Неговият Дух започва да работи в тебе. И второ – хубаво е всеки ден човек да прочита нещо от Евангелието, със сърце, пълно с благодарност и размисъл върху живота на Христа. Едно механическо отношение не помага. Трябва съзнателно, с вяра и любов да направим връзка с Христа. Аз препоръчвам всеки ден да се прочитат десет стиха от Евангелието, да се размишлява за Христа и да си представяте Неговия лик. Този портрет в салона не е истинският, но е най-близко до Него. Представянето образа на Христа да се придружава с молитва към Него. Това е една много красива задача.”

В същата книга („Доброто разположение“) четем още:

Ние трябва живо да си представим, че Христос, Великият Учител, и сега е жив, и сега работи, и всеки човек може да влезе във връзка с Него. Христос се справя със злото в света, но трябва време, да се прояви това действие. Окултната наука казва така: Моментът, когато римският войник е пробол гърдите на Христа с едно копие и изтеклата кръв от тялото на Христа паднала на земята, земната аура била огряна от неговата аура.

С това земната аура станала годна за човешкото развитие. Една част от човешката карма, записана в атмосферата дотогава, се ликвидирала. Оттогава човечеството живее вътре в аурата на Христа. Христовият дух работи вътре в подсъзнанието на всеки човек. Който казва, че без Христа човек може да се спаси, той не разбира закона. Учителят цитира две важни изречения на Христа. “Никой не може да дойде при Мене, ако Отец Ми не го повика. Никой не може да отиде при Отца, ако аз не му покажа Пътя.”

Христос не е човек. Това е едно велико същество, най-великото, което е дошло на земята. Най-великото събитие в историята на цялата планета е идването на Христа. Затова всеки човек трябва да има лично отношение с Христа. Ако не беше дошъл Христос, лошите енергии щяха да разрушат всичко. Христос е двоен трансформатор – трансформира енергиите, които идат от Бога. Вторият вид трансформиране се състои в следното. Понеже човечеството от хиляди години насам е събрало много отрицателни енергии, промени ги от разрушителни в градивни елементи. Именно в това е спасението на света чрез Христа.

Нека отново си представим Учителя, който е с Библия под ръка и влиза в салона за беседа. Година след година, хиляди беседи и разговори. Темата за Христос и Любовта е основна. Да си представим и книгата от Учителя – “Завета на цветните лъчи на светлината”, в която са извадки от Библията. Нека си представим как Учителя говори за Христос. Да си представим и как се моли, как години на ред работи за Христовото дело на Земята сред българския народ. Ние вярваме, че тази работа продължава и в невидимите светове и на Земята. Както и Христос продължава да работи с всички нас. Според Учителя глава на Бялото Братство е Христос.

За бъдещето развитие на човечеството Боян Боев е записал и следните думи на Учителя: “В бъдеще ще има една единна религия за цялото човечество, по цялото земно кълбо. Тази религия ще бъде езотерическото Християнство. То ще бъде мировата религия.“

Източник: drugata-realnost.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ