Монетите говорят: Златният Век на Северите

в Монетите говорят


Стефан Пройнов: След като Септимий Север слага край на поредният войнишки период – кратките смени на императори и вътрешни войни в Рим. Септимий Север съживява най-големите зрелища, които Рим познава, а именно игрите.

Стефан Пройнов: Той сменя фокусът на внимание на обществото и страстите са на арената вместо на бойното поле. По-редовни игри се провеждат по време на Римската република през 140-те години пр. н. е. Традицията запазва и първият Римски император Август, който провежда игри или по-известни като „секулум“.

Клавдий също провежда тържества през 47 г. н.е. в чест на годишнината от основаването на Рим, което води до следващите игри през 148 г. от Антонин Пий и 248 г. от Филип I „Араба“ .

Септимий Север вижда много паралели в своите завоевания с тези на Август двеста години по-рано, така че той продължава традицията на Светските игри.

Тези игри са били пищни и значими, с лов на животни, както и състезания с колесници в Circus Maximus. Цялата конструкция в амфитеатъра е направена под формата на кораб и е замислена така, че 400 животни могат да бъдат побрани в него и в същото време да бъдат изпратени от него – избити. Диви зверове като мечки, лъвици, пантери, лъвове, щрауси, диви магарета и бизони, така че седемстотин звера, диви и опитомени, раздават хляб и вино на тълпата.

Стотици бикове се колят и месото се раздава, публиката е в екстаза.

Най-добре тези състезания се пресъздават във филмът за „Бен Хур“е американски игрален филм в жанра исторически епос, излязъл по екраните през 1959 година, режисиран от Уилям Уайлър. „Бен Хур“ е големият победител на 32-рата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 12 категории, печелейки 11 от тях, включително призовете за най-добър филм, най-добър режисьор за Уилям Уайлър и най-добри мъжки главна и поддържаща роли съответно за Чарлтън Хестън и Хю Грифит.

Стефан Пройнов: До ден днешен няма по-добър филм, който да пресъздава гонките с „Биги” и „Квадрига”. Бигата е колесница теглена от два коня, а квадригата е колесница теглена от четири коня.

Надписът на тази монета се отнася до Септимий Север, който открива нов златен век, щастливо време за Рим: „Laetitia Temporum“. Тази монета изобразява две различни събития, надбягванията с колесници в цирка, представени от квадригите , над кораб, и голям лов на животни, който се провежда в седмия и последен ден от игрите.

Стефан Пройнов: Старата максима дай на народа „хляб и зрелища” работи и до днес. Такива изискват сериозни приготовления и в тях се включват Римските провинции във всички краища на империята трябва да се набавят животни, артисти, гладиатори, певци и музиканти и др.

Естествено паралелно с подготовката върви и реклама по всички краища на империята таксата да имаш честа да гледаш от близко не е малка, а за по-заможните хубавите места са били купувани и дори имената им са гравирани в мраморът на седалката им.

Стефан Пройнов: Монетите говорят и разказват различни истории и тази монета е една от тях.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ