Манолова: Схемата „ин хаус“ е организирана и изпълнена от предишното правителство на Борисов

в България

Манолова: Схемата „ин хаус“ е организирана и изпълнена от предишното правителство на БорисовМанолова: Схемата „ин хаус“ е организирана и изпълнена от предишното правителство на Борисов

1,5 млрд. лв. аванси са раздадени от „Автомагистрали“ ЕАД на подизпълнители. Появи се нова фигура – строител под прикритие, който строи, но неофициално, каза Манолова

Незаконната схема с „ин хаус“ поръчките не е паднала от небето, създадена е от предишното правителство на ГЕРБ и на Бойко Борисов. В предишното издание на Комисията по ревизията стана ясно, че става дума за дружество, на което в възложена „ин хаус“ поръчка, но няма възможност да я изпълни. Появи се нова фигура – строител под прикритие, който строи, но неофициално.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова на днешното заседание на комисията, на която бяха изслушани ръководството на „Автомагистрали“, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков и изпълняващият длъжността председател на АПИ Ивайло Денчев.

Инж. Иван Станчев – изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД и Десислава Христова – председател на Съвета на директорите обявиха, че раздадените от дружеството аванси към подизпълнители са в размер на 1,5 млрд. лв., а договорите за строителство са „маскирани“ като договори за доставка и договори за наем на техника.

При това положение те поискаха съдействието на парламента дали да продължат плащанията по проектите, дали да прекратят договорите или да предприемат друго действие, като се аргументираха с твърдението „не искаме да влизаме в затвора, не искаме да фалира „Автомагистрали“ ЕАД, не искаме да спира строежът на магистралата, защото е от голям обществен интерес“.

Раздадените аванси за 1,5 млрд. лв. са гарантирани чрез застраховки от нов вид – застраховки за аванси, за които членовете на комисията не получиха ясен отговор дали са достатъчно обезпечени, но стана ясно, че става дума за две застрахователни дружества. Чрез такива застраховки са обезпечени близо 95 % от плащанията, заявиха още от „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ.

Това се е случило под зоркото око на МРРБ, АПИ, Министерството на финансите в кабинета „Борисов-3“, коментира Манолова.

Когато става дума за милиарди левове, ще се носи отговорност. Тази схема някой я е създал, някой я е организирал и някой я е изпълнил и това е правителството „Борисов-3“, допълни тя.

Не знам в колко нарушения и на колко закона са вкарани АПИ и „Автомагистрали“. Как счетоводно се отразява строеж от тях, но и от фирмите изпълнители, след като има договори само за доставка на машини и материали, каза Манолова.

Предложението на Комисията по ревизията бе заинтересованите институции да предложат решение на ситуацията за 3 млрд. лв., забъркана от предишното управление на ГЕРБ. Прекратяването на договорите би могло да коства допълнителни щети на „Автомагистрали“. Трябва да се носи отговорност от тези, забъркали кашата и Комисията по ревизията ще изпрати съответните документи на прокуратурата и АДФИ, заяви Манолова.

Жалбоподателите, които са председателят на Съвета на директорите на „Автомагистрали“ – Десислава Христова и изпълнителният директор Иван Станчев, посочиха, че платените аванси от дружеството са между 30 % и 50 % от стойността на договорите.

Има изплатени аванси за несъществуващи участъци от АМ „Хемус“. Не са правени публични процедури по Закона за обществени поръчки, а са правени процедури по вътрешни правила на „Автомагистрали“ за избиране на доставчици на баластра и строителни материали, каза Станчев. По няколко от лотовете – 7, 8 и 9, изобщо няма осъществени строителни дейности, но има изплатени аванси в размер на близо половин милиард лева, съобщиха жалбоподателите.

Те съобщиха и за особено фрапиращ случай със свлачище на стойност около 300 хил. лв., за укрепването на което обаче са платени над 2 млн. лв.

В нарушение сме на Закона за обществени поръчки и на европейските директиви. Тези договори трябва да бъдат прекратени, за да спазваме закона и да бъдат открити нови договори по ЗОП. Другата хипотеза е „Автомагистрали“ да придобият възможността да извършат тези дейности. Третият вариант е Народното събрание да приеме санкция, с която да бъдат довършени дейности, каза министърът на финансите Асен Василев, който цитира методически указания на Агенцията за обществени поръчки, изпратени на „Автомагистрали“ ЕАД.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ