Манолова: Сред авторите на закона на г-н Божанков има и такива с частен интерес в третирането на отпадъци

в България

Манолова: Сред авторите на закона на г-н Божанков има и такива с частен интерес в третирането на отпадъциМанолова: Сред авторите на закона на г-н Божанков има и такива с частен интерес в третирането на отпадъци

Семейният бизнес на народния представител от БСП стана причина за пререкания в пленарната зала и забележка от страна на председателя на парламента за деклариране от депутатите на частни интереси

Сред авторите на закона на г-н Божанков има и такива с частен интерес в третирането на отпадъци. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесе законопроект за ограничаване вноса на боклук от трети страни и за отпадане на принципа на мълчаливото съгласие за дейности, свързани с третиране на отпадъци – неща, които в законопроекта на Явор Божанков не са включени.

Това заяви днес от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в отговор на изказването на Явор Божанков от БСП по време на изслушването на екоминистъра, при което двамата народни представители влязоха в спор за Закона за управление на отпадъците.

Това е единственият бизнес, който може да бъде започнат в условията на мълчаливо съгласие, поясни Манолова, имайки предвид, че в облекчаването на режима по закона роля играят и частни интереси на вносителите на законопроекта от БСП, сред които и Явор Божанков.

Да си остъклиш терасата, да отвориш фризьорски салон трябва да чакаш с месеци и с години, но за да започнеш дейност с отпадъци не е необходимо изрично разрешение, защото действа принципът на мълчаливото съгласие, поясни тя облекченията за този вид бизнес, прокарани от вносителите от БСП.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ изготвихме и представихме нашия законопроект преди г-н Божанков да представи неговия. И в нашия проект сме сложили неща, които в неговия умишлено или не бяха пропуснати – ограничаване вноса на боклук от трети страни и отпадане на принципа на мълчаливото съгласие. Никой от нас обаче не е в конфликт на интереси и няма бизнес, свързан с оползотворяването на отпадъци, заяви Манолова, като имаше предвид частния интерес на Явор Божанков от БСП в областта на търговията и третирането на отпадъци.

Да декларира частния си интерес в този сектор го призова от трибуната и депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев, имайки предвид, че публично самият Божанков е заявявал, че управлението на отпадъци е бизнес на семейството му.

След направената забележка от Делчев към Божанков от БСП, председателят на парламента Ива Митева също призова да се спази изискването на Правилника за работата на Народното събрание да се декларират от трибуната конфликт на интереси или частен интерес, когато народен представител като Явор Божанков има такъв частен интерес по отношение на разглеждан законопроект, в случая – за управление на отпадъците.

Написахме нашия закон след обществени обсъждания и след като подкрепихме хората от Шумен, Попово, Девня, Пещера, Стара Загора, Батак, Варна, Севлиево, Варвара, Септември, поясни от трибуната Манолова. Бяхме на място и видяхме проблемите им, припомни тя по повод срещите с инициативните комитети от тези градове, борещи се против вноса и изгарянето на боклук и предложили текстове в законопроекта.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ