Манолова към ИТН: Ние, които се изправихме срещу модела на „орлетата“ в София, няма да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент

в България

Манолова към ИТН: Ние, които се изправихме срещу модела на „орлетата“ в София, няма да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламентМанолова към ИТН: Ние, които се изправихме срещу модела на „орлетата“ в София, няма да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент

Кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани? Чии интереси обслужва целенасоченото предизвикване на хаос, попита Манолова

Парите на мафията купуват подкрепа, сглобяват кабинети-марионетки, сглобяват министри-кукли на конци, каза Манолова в декларация от парламентарната трибуна

Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на “орлетата”, сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент? Не! Няма да има такова гнездо! Или поне няма да бъде с наше участие.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в декларация от парламентарната трибуна днес.

Време е да се вземем в ръце! Това е Народното събрание. Не е детска градина, махленска сбирка! Не е шоу програма! Хората очакват решение на проблемите си, стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата, допълни Манолова.

Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес. 45-ото Народно събрание по желание на „Има такъв народ“ завърши за девет дни. За да идат на избори и да получат повече мандати. Поздравихме ги за победата, макар че беше ясно, че нямат мнозинство. Сега сме в същата ситуация – 46-тият парламент се тласка отново към разпускане след едва 20 дни живот. Отново от същата политическа сила, заяви тя.

Ние обаче не искаме да угодим на втора такава прищявка. Трети избори за половин година не искат и българските граждани. Техният проблем не е да ходят на избори, докато партиите получат резултатите и партньорите, които са им удобни. Техният проблем са ниските доходи, четвърта вълна на COVID-19, липсата на подкрепа за бизнеса и домакинствата, мизерните пенсии, скока на цените на тока, парното и водата, които изправят пред икономическо бедствие хората, домакинствата и фирмите, съдебната реформа, каза още Манолова.

Тази декларация е призив към разумните хора в тази зала. Стига прищевки, небивалици и излагане пред хората! Стига шоу и излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги, заяви тя.

Когато откривахме това Народно събрание от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ казахме и сега ще го припомня – никой тук да не се обърква, че това е риалити формат, социален експеримент с българските граждани, че това е телевизионна демокрация, „телевизорът прави силата“, търговска камара или всякакви други форми на политически инженеринг. Има обаче колеги които се объркаха, допълни тя.

Кога ще спре това? Колко прищевки още? Кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани? Чии интереси обслужва целенасоченото предизвикване на хаос? Кой дирижира този театър на абсурда пред погледите на българските граждани, които очакват от нас да решим проблемите им, а не да се харесваме и да се обиждаме? Не е ли това груба злоупотреба с надеждите и с очакванията на хората от площадите? Не е ли плесница по лицето на тези, които искат промяна и разграждане на едноличния модел? Кой от тях иска замяната на един едноличен модел с друг едноличен модел? За това ли хората бяха бити по площадите на България, попита Манолова.

Докога един политически център на задкулисието ще продължава това? Докато му хареса броят на депутатите в парламентарната група ли? Не е ли това подмяната? Не са ли това ритуалните танците, с които да се скрият сянката и дългата ръка на ДПС зад паравана на предлагания кабинет, каза още тя.

Питате къде видяхме дългата ръка на ДПС. Време е да отговорим – в разочароващата покана на ИТН към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в преговорите. Тихомълком, през задната врата, което хората от протестите приеха, като плесница през лицето. В координираната атака на ГЕРБ, ДПС и ИТН срещу успешни служебни министри. Дългата ръка на ГЕРБ и ДПС е и в Комисията за „Буджака“, която след малко ще обсъждате. Тя беше внесена с подписите на ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС и включена извънредно в програмата на парламента от председателя на Народното събрание. За това ли бяха протестите? За да внася ИТН комисии с ДПС, допълни Манолова.

Единствената проява на разум е решението „Има такъв народ“ да подкрепи президента Радев за следващ мандат, като последен символ на протестите, с който не сте се подиграли. Нашата парламентарна група ще положи всички усилия, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това на кого ще бъде даден той. Управление против кризата и в интерес на българските граждани. Насочен мандат за 6-8 месеца, който да изпълни дневния ред на българския народ – съдебна реформа, пенсиите, COVID криза, актуализацията на бюджета, бюджетът за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост, цените на тока, парното и водата. Да има пари в държавата и в джобовете на българските граждани, а не на партийните инженери, чиито проекции са тук в залата, подчерта още тя.

Господин Борисов си отиде, но мафията е на терена. Парите на мафията са срещу българските граждани. Те купуват подкрепа, сглобяват кабинети-марионетки, сглобяват министри-кукли на конци, тези пари сега са срещу нас и срещу парламентаризма. На прага на криза сме и е време за лидерство, категорична бе Манолова.

Решението е да започне нормален диалог, разумни политически консултации между политическите сили в Народното събрание, без ГЕРБ и ДПС. Преговори, които да се водят в присъствието на медиите – публично и открито, за да няма след това инсинуации и неистини. Да започне нормален диалог за контракризисен кабинет, който да изведе страната от плитчината на кризата, на основата на успешните министри от служебния кабинет, с участието на професионалисти от гилдиите, без партийни лица за министри. Крачка назад от партиите, за да направи крачка напред България, призова още тя.

Това, което трябва да направим, за да не допуснем институционална и политическа криза, е започването на нормални, почтени, прозрачни и публични разговори в парламента, защото шансът за лидерство се пада на 46-тия парламент. В деня, в който отбелязваме най-тежките боеве на Шипка, да си припомним Вазов – “България цяла сега нази гледа!”, каза в заключение Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ