ЛЮБОПИТНО! ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ФЕНОМЕНАЛНАТА ЧОВЕШКА ПАМЕТ

в Любопитно

ЛЮБОПИТНО! ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ФЕНОМЕНАЛНАТА ЧОВЕШКА ПАМЕТ

ФЕНОМЕНАЛНАТА ЧОВЕШКА ПАМЕТ

Англичанинът Доминик O’Брайн няма право да посещава казина по целия свят. Това не е изненадващо: Доминик има феноменална памет, затова за него не е трудно да запомни колодата карти. За да научи нов език, се нуждае от 2-3 дни, защото запомня около 300 нови думи на час. През 1994г. той дори става световен шампион с най-силна памет, запомняйки 152 китайски думи за 15 минути.

Друг англичанин – Даниел Тамет, след тежка форма на епилепсия в детството си, успява да произведе в съзнанието си сложни изчисления с повече от сто знака. Американецът Ким Пийк, който става прототип на героя от филма “Rain Man”, запомнил за няколко секунди страница с текст, знаел наизуст 12 000 вече прочетени книги, помнел също така картите на всички градове и американски магистрали и лесно можел да каже деня от седмицата за всяка дата в календара за последните 2000 години. Веднъж Александър Пушкин загубил петата глава от известната си творба “Евгени Онегин”. Това се случило по време на пътуване от Москва до Санкт Петербург, така че великият поет дори не очаквал да я намери. Пушкин бил спасен от брат си Лев Сергеевич. Веднъж той прочел тази глава и още веднъж я слушал. Това било достатъчно, за да възстанови дословно текста. Шахматистите, както знаете, имат отлична памет. Например, световният шампион Александър Алехин помнел всички изиграни партии. И Франк Джеймс Маршал, гросмайстор от Съединените щати, през двадесетте години на миналия век, провел едновременно игра на 155 дъски. След този шахматен маратон, Маршал успял да възстанови 153 игри. Телефонните указатели, разбира се, са удобни, но те са напълно ненужни за китаеца Гу Янглин. Той помни 15 000 номера.

Още по-впечатляващ е резултатът на Паула Прентис, която работи като оператор на справочни услуги на остров Тасмания. Паула може да си спомни повече от 120 000 телефонни номера, адреси и имена на институции. Не по-малко интересен е и фактът, че тя не успява да вземе изпита по математика в училище. Британецът Бартоломео Паркер Бидер работи в застрахователната компания през 30-те години на XIX век. Пожар унищожил цялата документация на компанията. Но Бидер спасява колегите си: за половин година той възстановил всички документи, благодарение на феноменалната си памет. През 1934 г. известната балерина Лина Пое (Полина Михайловна Горенщайн) загубила зрението си в резултат на усложнения след грип. Трябвало да остави балета, но талантливият човек е талантлив във всичко: Лина решила да стане скулптор. За 14 години тя е създала над 100 скулптури на известни личности. Работи, разбира се, по памет. Съвременници твърдят, че великият философ на Древна Гърция Сократ познавал всички жители на Атина, а населението на града по това време било около 30 000 души.

Италиански учен Антонио Мальябеки помнел наизуст всички записи от своята библиотека, която се състояла от 40 000 книги и 10 000 ръкописи. Жителят на Атланта Джо Уокър бил наречен “Г-н Мистър Бейзболна Енциклопедия.” Талантливият бейзболен журналист пазел в паметта си хиляди резултати от игри през годините, помнел биографиите на всички известни майстори на тази игра. Единственото нещо, което не можел да направи Уокър, било да проведе живо предаване, защото в детството си загубил зрението си, но така и не се отказал от мечтата си да стане спортен журналист. След като загубил зрението си, Уокър можел да разчита само на паметта си.

Източни: iskamdaznam.com

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ