Историческо! Баща и син българи са първите в света, прекосили Северния ледовит океан с гребна лодка / СНИМКИ

в Свят

Историческо! Баща и син българи са първите в света, прекосили Северния ледовит океан с гребна лодка / СНИМКИТова е исторически успех не само за Стефан и Максим Иванови, а за цялото човечество

Българи – баща и син, прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка, превръщайки се в първите в света, успели да постигнат немислимото. Стефан и Максим Иванови на борда на лодката „Неверест” успяват да преминат през един от най-бруталните морски маршрути, през които рядко преминават и големи кораби. Минавайки през същинския северен полюс на планетата ни, двамата развяват българския флаг гордо.

Стефан и Максим държат над 10 рекорда на „Гинес”, а с последното им ужасяващо и опасно приключение предстои да си завоюват още няколко. Със сигурност са ясни два от тях – за първият екип, прекосил с гребна лодка Арктическия океан и за най-младият човек, прекосил същия.

Стефан и Максим са прекарали денонощия затворени в каютата, чакайки 4 бури да отминат. Те са първите хора на света, които дръзват да прекосят от край до край най-непредвидимия океан, гребейки.

По време на опасното пътешествие двамата успяват да съберат и десетки проби с планктон в подкрепа на изследванията върху климатичните промени на Биологическия факултет на Софийския университет
„Може да се каже, че това е първата лодка, която е прекосила целия Северен ледовит океан с гребане“, разказа Стефан Иванов. „И също може да се каже, че аз съм най-младият човек, който е прекосил Северния ледовит океан“, добавя Максим.

Побеждават и морската болест, и контузиите. Още в началото на експедицията Стефан срязва сухожилието на единия си пръст. Прекъсват плаването за кратко. И въпреки всички лекарски препоръки да се откаже, той се връща обратно зад греблата. „Трябваше да греба с 9 пръста, и един да бъде шиниран. Цялата ръка се беше подула като боксова ръкавица. Все още не е отшумяла инфекцията“, каза той.

Дни наред мъглата и облаците ги оставят без слънце. „Това всъщност беше най-неприятната част от експедицията – тази влага, тя влиза на талази през люка на каютата, когато мъглата обгърне целия район, когато облаците се спуснат ниско чак до океана. В един момент има толкова много влага в каютата, че няма как да изсъхне нищо. Върху стените висят дрехи, чорапи, обувки – да се сушат“, разказа Стефан.

Колкото и да ги е променила тази експедиция, едно е останало същото – каузата, с която правят всичко това. Те искат да напомнят на всеки българин, че дори след смъртта, може да спаси чужд живот като стане донор на органи.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ