Защо ни плаши петък 13-и?

в Любопитно

Има сведения и писмени доказателства за произхода на страха около 13-ото число, които датират от поне 1700 г. пр. Хр. В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите.

Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен. Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година.

Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Исус бива разпнат.

През 1307 г. на 13 октомври френският крал Филип IV нарежда да се извършат масови арести на няколко хиляди рицари тамплиери, свещеници. Те биват оковани във вериги и обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали докато били изтезавани, а останалите изгорили на клада. Така, преминавайки през времето, датата 13-и в петък се е считала за фатална.

В наши дни страхът от фаталния петък като че ли не е намалял. Данни доказват, че страха от летене и правене на бизнес в този ден носи милиони долари загуба на икономиката. В някои хотели и болници няма стаи, номерирани с числото 13. В някои градове няма и улици с този номер.

Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната, каквато е била целта на полета. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж.

Източник: magicaura.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ