В Емирствата откриха стая, където вали вечно без да ви мокри

в Любопитно

Арабските страни са интересно място. Доказателство как от нищо можеш да направиш всичко и как парите са най-големия двигател на прогреса. Богатите страни в Близкия Изток се надпреварват в това кой ще предложи поредната по-добра, по-грандоманска, по-оригинална, по-скъпа, по-посещавана и по-откачена туристическа атракция.

Доказателство за това е така наречената „Дъждовна стая“. Атракция, намираща се в град Шарджа в Обединените арабски емирства. Мястото, където е построена стаята, се слави като изключително сухо и горещо, а дъждовете там са изключителна рядкост. Затова и е взето решението там да се построи стая, в която вали 365 дни в годината.

„Стаята“ всъщност е голямо хале, в което посетителите могат да се разхождат свободно. Разбира се, мястото е високотехнологично. Помещението е оборудвано с пръскала в таваните, от които непрекъснато се лее вода. Стаята е полутъмна и в нея няма нищо друго, освен дъжд. Целта е да накара посетителите да се почувстват изцяло като сред автентичен проливен порой в прохладна лятна нощ. Най-интересното обаче е, че атракцията е така построена, че да не мокри гостите. На таваните има високочувствителни и прецизни сензори, които отичат движението и спират пръскането на водата на мястото, където има или предстои да стъпят гости.

В стаята непрекъснато се обменят 1200 литра вода, която непрекъснато е свежа, заради специалните само почистващи системи на инсталацията. Тя всъщност е създадена още през 2012-та година като артистична инсталация от лондонското студио Random International. Макар да звучи скучно и обикновено – в последните 6 години тя дефилира на много известни изложения из цял свят (в градове като Шанахай, Ню Йорк, Лос Анджелис и други), където се радва на голям посетителски интерес. Именно в Шарджа обаче ще бъде нейната последна спирка, където и тя ще остане завинаги и отворена постоянно.

Единствените недостатъци на стаята са, че тъмните лъскави и отразяващи дрехи пречат на сензорите, а влизането във високи токчета е забранено. Движението пък трябва да става бавно, защото ако човек тича – сензорите не могат да спрат крановете толкова бързо. Влизането с техника, храни и напитки е изцяло на отговорност на посетителите. Цената на атракцията е 5 евро, като тя работи от 9 до 21 ч. всеки ден, без петък, когато е отворена за по-кратко.

Източник: itravel-bg.com

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ