ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ИСЛЯМА

в Любопитно

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ИСЛЯМА
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ИСЛЯМА ВИЖ ТУК ИСТИНАТА !

Ислямът е една от най-разпространените религии. Нарича се още мохамеданство или мюсюлманство, а последователите – мюсюлмани или мохамедани. Храмовете се наричат джамии. Религията е създадена от пророка Мохамед, който е роден през 571 г. в град Мека в Арабския халифат (днес Мека е в Саудитска Арабия). Думата “ислям” означава “покорен” – покорен на Аллах.

Мохамед бил търговец. Той обичал да се усамотява и да размишлява на спокойствие в една пещера на връх Хира, над град Мека. Една нощ през 610 г. при Мохамед се явил ангел Гавраил и му предал послание от Бога. То гласяло, че има само един Бог (на арабски “Аллах” означава „Богът”), а не много, както вярвали повечето араби. Този Бог бил създател на света и един ден щял да съди човечеството за неговите дела. Това не било ново послание. Юдаизмът и християнството вече били разпространили идеята за съществуването само на един Бог. Затова Мохамед смятал себе си за продължител на предишните юдейски пророци Авраам, Мойсей, Илия и на Иисус Христос.

След това ангелът се появявал често пред Мохамед и му предавал послания, които пророкът повтарял пред жителите на Мека. Последователите на Мохамед вярвали, че всичко, което той казва и върши, е вдъхновено от Аллах. Отначало неговите поучения се предавали устно, а след това били записани в книга, наречена „Коран” която станала свещена за мюсюлманите. В нея има подробни и конкретни напътствия за мохамеданите в какво да вярват и как да живеят. Самият Мохамед не бил грамотен. Той диктувал Божиите послания на своя приятел и последовател Абу Бакар.
Според исляма Аллах е състрадателен и справедлив. В Своето състрадание той изисква от всички да вярват в Него и да Го почитат. Тъй като е справедлив, един ден Той ще изправи на съд всички хора – и живи, и мъртви. Те ще бъдат съдени според делата си. Праведните ще бъдат възнаградени с вечен живот в Рая, а грешните ще бъдат наказани с вечни мъки в Ада.

Ислямът има пет правила или пет “стълба на вярата”, които вярващите трябва да спазват. Те са:
1. „Шахада” или изповядване на вярата. Човек става мюсюлманин, когато изрича и вярва в следните думи: “Аллах е един и Мохамед е неговият пророк”. В мохамеданското семейство още при раждането бащата ги прошепва на новороденото.
2. „Салат” или молитва. Мюсюлманите се молят пет пъти дневно: между развиделяване и изгрев слънце; точно след пладне; точно след средата на следобеда; след залез; когато се стъмни. Молитвата може да се произнесе на всяко място, но задължително с лице в посока към свещения град Мека и след като вярващият си е измил лицето и ръцете.
3. „Зекят” или помощ за нуждаещите се. Всеки мюсюлманин трябва да дава пари или храна на бедните.
4. „Саум” или постене. През свещения за мюсюлманите месец Рамадан те не ядат, пият или пушат през целия ден до падането на нощта. Изключения се позволяват само на старците, малките деца и бременните или кърмещи жени.
5. Хаджийство. Всеки мюсюлманин трябва поне веднъж през живота си да посети свещения град Мека, където се намира Великата джамия с храма Каабе – първият дом на Аллах. Изключения се позволяват само на много бедните. Наближавайки града, поклонниците спират и обличат бели роби. След това навлизат в свещената територия около Мека, която е забранена за друговерци. Влизат в двора на Великата джамия и обикалят Каабе седем пъти. В самия храм обикновените поклонници нямат право да влизат.

Коранът повелява на мюсюлманите да разпространяват своята вяра. Той забранява това да става със сила, но още през първите векове след създаването му мохамеданите многократно са водели войни, за да налагат исляма на други народи. Такава война се нарича „джихат”, т.е. „свещена война”. През годините някои последователи на исляма дори са искали джихатът да се добави към “стълбовете на вярата”, но това не се възприело от всички мохамедани.
Днес ислямът е преобладаваща религия във всички държави в Северна Африка, Арабския полуостров и около Персийския залив, някои страни в Централна Азия и др. Последователите на исляма са около 1 845 000 000 души.

Източник: historybg.info


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ