Четете, за да живеете дълго!

в Любопитно

Прекрасният навик да четем не само прояснява ума и прави фантазията ни по-богата, но и удължава живота ни с няколко години. Твърдят го учени от училището по обществено здраве в Йейлския университет, които са провели мащабно проучване за влиянието на четенето. В изследването, продължило цели 12 години, са участвали 3,6 хил. възрастни мъже и жени – от запалени читатели до такива, които докосват книга само ако трябва да я забършат от прахта.

Хората, които обичат да четат и четат редовно, живеят средно 2 години по-дълго, е установило проучването. За пенсионерите, свикнали да прекарват седмично по 3,5 или повече часове с книга, рискът от смърт в близките 12 години намалява с 20% в сравнение с останалите възрастни хора.

„Достатъчно е да четем по половин час на ден и шансовете ни за живот нарастват стремително“, казва един от авторите на изследването проф. Бека Р. Леви.

„Книжната терапия“ действа при всички, независимо от доходите им, професиите, семейното положение, расата и удовлетвореността от живота. Хората, които предпочитат вестници и списания пред книгите, показват не толкова впечатляващи резултати.

Известно е, че четенето е най-ефективният начин за понижаване на стреса и откъсване от всекидневните грижи. То позволява на мозъка да остане млад и повишава нивото на интелигентност, като увеличава броя на нервните връзки в мозъка. Навикът да четем отлага старостта и болестта на Алцхаймер. Помага в борбата с депресията, подобрява социалните навици и творческите способности. Учените отдавна знаят, че от четенето има полза, но изследователите от Йейлския университет за пръв път успяват да подкрепят с данни, че то наистина влияе върху продължителността на живота.

Източник: uchiteli.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ