Христовият венец

в Любопитно/Религия

Христовият венец за християните символизира кръстните мъки на Спасителя. В Китай и Югоизточна Азия пък вярват, че растението еуфорбия /Исусов венец/ носи много щастие, а хибридите с едри цветове даряват благоденствие и късмет на притежателя си.

Растението, което се нарича Исусов, Христов или Трънен венец, е донесено в Близкия изток още в древни времена. Произхожда от остров Мадагаскар.

В религиозен смисъл тръните са олицетворение на проклятието, което неподчинението на Адам и стореният от него първороден грях донася на човечеството.

Пак според Библията тръненият венец е направен от римските войници и е поставен върху главата на Христос преди разпъването му на кръста като пародийна царска корона – затова за християните словосъчетанието символизира страданието и непосилното изпитание.

‘Господ Иисус Христос понесе венеца на проклятието, за да можем ние, кога дойде Син Человечески, да получим неувяхващия венец на славата.’

Трън от венеца на Исус беше изложен преди няколко години в Британския музей. През последните 200 години скъпоценната християнска реликва се съхранявала в йезуитския колеж Стонихърст в графство Ланкашър. Част от трънения венец е бил откраднат от Константинопол по време на Четвъртия кръстоносен поход. По-късно реликвата била продадена на френския крал Луи IX, който бил на посещение във Венеция. Тя се съхранявала в специално построена църква.

efekt-2

Източник: krasotata.net

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе