Тя е първата жена получила Нобелова награда, но убита от откритието си

в Любопитно

Мария Кюри е била запленена от физиката и химията още като дете, но е родена в години, когато на жените не било позволено да се образоват. Въпреки това успява да стане първата жена, получила Нобелова награда.

Мария Кюри е носител на две Нобелови награди за постиженията си в науката, но едно от великите ѝ открития се превръща в причината за нейната смърт.

Полякинята е родена на 7 ноември 1867 година във Варшава. Тя е най-малкото от 5-те деца в дом, където науката била на почит.

Баща ѝ Владислав Склодовски преподавал математика и физика, а майка ѝ Бронислава ръководела престижен университет в полската столица. Но по това време не се плащало добре на преподавателите.

Бъдещият лауреат на Нобелова награда живеела бедно, а когато е на 12-годишна възраст, майка ѝ се разболява от туберкулоза и умира. Година по-късно погребва и сестра си Зофия, разболяла се от коремен тиф.

Жаждата за знания на Мария обаче не угасват. Но тъй като по това време в Полша няма нито един университет, който приема жени, решава да изпробва късмета си в Сорбоната в Париж.

Приета е във факултета по естествознание и започва едновременно да учи, да дава уроци и да учи френски. След завършването започва работа е лабораторията на професор Габриел Липман и там среща любовта на живота си – 35-годишният учен Пиер Кюри.

Двамата изследват урановите лъчи и след преработването на няколко тона уранова руда откриват непознат до този момент химичен елемент – радий. Същата година получават Нобелова награда за откритието си.

През 1911 година Мария Кюри получава и втора Нобелова награда – този път по химия. По време на Втората световна война организира над 200 подвижни рентгенови апаратури във френските болници, но в следствие на облъчването от радиоактивните вещества умира на 4 юли 1934 година.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ