Това древно племе живее изолирано и щастливо от цели 55 000 години

в Любопитно

Племето Джарава са съществували, когато са строени египетските пирамиди, а днес живеят така, както са живеели преди 55 000 години на Андаманските острови, Индия.

Името Джарава означава гостоприемен, като по тези територия името е и репутация. Но според древните мореплаватели индийското племе не са били толкова гостоприемни, а някои писмени свидетелства ги обвиняват в канибализъм.

Първият, който ги описва, е изследователят Марко Поло. Казва за тях, че имат глави на кучета и подобно на останалите нецивилизовани племена, живеят доста примитивно.

За себе си Джарава споделят, че пеят, когато са щастливи, а и често намират причини да са щастливи. Фактът, че живеят изолирани от модерния свят, си личи по всеки от навиците им – начина, по който ловуват, по който приготвят храната си и предметите, които използват.

Те приготвят сами гримове и бижута, за да бъдат уникални и да се различават от останалите членове на Джарава. Но откриването на това племе е довело и различни модерни за тях предмети. Вече използват огледала, когато се гримират, и свещи, когато навън е мрак.

Джарава са се превърнали в туристическа атракция. Въпреки че е забранено, има редица организирани турове за туристи, които искат да видят древното племе с очите си и да си направят няколко снимки с тях.

В миналото племето са били жертва и на една доста нехуманна практика – човешкия зоопарк, десетки членове на Джарава са били отвличани, за да бъдат затваряни в клетки и представяни пред европейците.

Били са жертва и на т.нар. човешки лов, в който са били преследвани от ловци и принудени да се защитават от насочените пушки само с лък и стрела.

Днес обаче Джарава са заплашени единствено от модерното общество. Числеността им чувствително е намаляла, а опитите да бъдат цивилизовани стават все по-агресивни, въпреки че те не желаят да променят ежедневието си.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ