Съвременните мании

в Любопитно

Множество мании дебнат съвременния човек – кароши /мания за работа/, тенорексия /мания за тен/, ониомания /манията да се пазарува/. Това не са само термини от речника за чужди думи, а реални понятия….

Всички знаем за алкохолизмът и зависимостта към наркотиците, но има и други ‘вируси на съвремеността’, които заплашват човека и те се разпространяват все повече в съвременния свят. Днес манните се изразяват в невъзможност да се постави границата между полезното и опасното….

Работохолизмът е една от най-често срещаните мании. Работохолиците много често печелят уважение, но тази прекалена отдаденост на работата изчерпва запасите от енергия. В Япония дори има специален термин, с който се обозначава преработването – кароши или смърт от претоварване. Този феномен се забелязва в края на 80-те години на миналия век, когато няколко японски бизнесмени умират без признаци на каквото и да е заболяване. Специалистите обаче са категорични, че причината е в претоварването.

Напоследък се забелязва и още една зависимост – любовната. Безумното влюбване може да повиши нивото на фенилтиламина – химикал, който довежда до еуфория. Специалистите смятат, че влюбените показват същите симптоми, както при зависимите от кокаин като безсъние и загуба на представата за време.

Съвременните технологии също водят до пристрастяване – например, гледането на телевизия. Американски специалисти са на мнение, че човек на 65 години е прекарал десет от тях във взиране в телевизора. Зависимостта от гледането на телевизия има много клинични симптоми като невъзможност да се сложи край на гледането и използване на телевизията за успокояване на нервите.

Друга съвременна зависимост е тази към интернет. Ако всеки ден стоите пред компютъра в продължене на часове и просто не можете да го изключите, това най-вероятно е интернет зависимост. Психолозите смятат, че това е една от най-разпространените зависимости в съвременния свят. Без интернет някои хора направо не могат да живеят. В някои страни, например Южна Корея, интернет пристрастяването се смята за сериозен социален проблем.

Съвременният човек се старае да изглежда добре, той се грижи за драветео си и за своето тяло. И именно тук се появяват новите зависимости.

Зависимост към избелване на зъбите – не е зле да имате бели зъби, но когато с това се прекалява, последиците са толкова ужасни, колкото и от другите зависимости. Повишаването на чувствителността на зъбите и кървенето на венците са само част от най-често срещаните оплаквания в денталните клиники, вследствие на тази мания.

Трудно е да се открие точна статистика, която да показва какъв е процентът на зависимите от фитнеса, която пък е свързана и с нарушения в храненето. Но със сигурност може да се твърди, че подвластните на манията за физически натоварвания застрашават не само здравето си, но и социалния си живот.

Ониоманията или шопинг манията е разпространена навсякъде по света. Не само знаменитостите са поразени от нея. Учените свързват причините за подобно неконтролируемо импулсивно пазаруване с депресията.

Зависимостта към почерняването е голям проблем, осоено при жените. Зависимите не просто искат да получат здравословно потъмняване на кожата, но да готови да жертвт здравето си в името на тъмния тен. Всички знаем колко вредни за кожата са слънцето, а също така и солариумът.

Желанието за секс е старо като света, но психолозите са на мнение, че хората с подобна мания се увеличава и пристрастеността към секса е сериозен проблем, който се нуждае от вниманието на специалист.

Напоследък се увеличава и броят на пристрастените към пластичната хирургия. Всеки е недоволен от нещо по тялкото си. Хората са готови да изтърпят много мъчения и да платят много, за да стигнат до перфектността. В последно време има и нов синдром наречен „синдром на грозотата“. Хората страдащи от него са винаги недоволни от резултата на операцията и искат повече. Но опасностите, които дебнат зад привидната полезност на пластичната хирургия са много…

Източник: krasotata.net

efekt-2

Вижте още от bultimes

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе