Синьото око: От къде идва този амулет и какво означава?

в Любопитно

Какво символизира амулета синьото око?

Според поверието неговата символика се корени в дълбока древност.Синьото око се използва почти навсякъде. Всички знаем за онези висулки и гривни или герданчета, които висят по шията и ръцете ни.

Слагаме ги в колата, закачваме ги на детските колички. Гривни закичваме по ръцете на бебетата и по нашите ръце.

Синият амулет слагаме в офиса си и нашата къща. Защото знаем от майки и баби, че тези малки сини очички носят късмет. Освен това синьото око предпазва от уроки, зли очи, премахва негативната енергия.

Защитава ни и от лоши помисли. Сините мъниста привличат и доброто към нас. Откъде идва това поверие? И какво точно символизира древния амулет?

Той е познат в много източни страни. Разпространен е в Египет, Турция, Сирия, Армения, Иран, Афганистан, Гърция. Също в Кипър и Азербайджан. Ние също го носим.

Сините мъниста, изработени под формата на очички, са известни като окото на Назар. Амулетът се предава от поколение на поколение. Традицията е да не се губи нишката. Практика е да се подарява.

В древността хората със сини очи са били анатемосвани. Защото се е смятало, че урочасват. Само амулет с формата на око отблъсква негативната енергия.

Смятали, че се „взира” в зложелателя. Ако окото на Назар се счупи или пропука, тогава то е акумулирало в себе си отрицателната енергия. И трябва да се подмени с ново.

Египтяните също са зачитали синьото мънисто. Според тях синьото око носи късмет. За тях бил талисман, дошъл от древността.

Има много легенди за неговата поява. Според една от тях египетския бог Хор отворил очите си и светлината се разляла над света.

Заради това се смята, че окото може да пъди злите сили и отрицателната енергия. Но и да привлича доброто.

Затова всички ние вярваме в силата на този талисман. И в това, че като го носим, приемаме само позитивна енергия.

Източник: topactualno.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ