Свещената планина Кайлас

в Любопитно

За планината Кайлас има много легенди. Индусите, например, смятат, че това е космически център на мирозданието. Всъщност, височината на планината не е много голяма – само около 6700 м, но тя се отличава със снежната си покривка, с пирамидалната си форма и страните си, ориентирани точно по посоките на света…

Много поклонници идват на Кайлас, за да извършат ритуалната обиколка кора, т.е., един оборот около планината – така, според вярванията, човек се освобождавал от всичките си грехове. На превала Дромла Ла пък задължително обикалящите трябва да си намислят желание – то се сбъдвало със сигурност…

Твърди се, че Кайлас влияе върху живота на човека, още преди той да е посетил свещената планина. Поклонници пък разказват, че животът им е рязко разграничен на ‘преди’ Кайлас и ‘след’ Кайлас’. Там се случвало нещо – с психиката, с душата, дори и с тялото.

В Тибет има цял комплекс от пирамиди, които се различават от египетските и южноамериканските с гигантските си размери и стъпаловидна форма. А Кайлас е централната – около нея са разположени всички останали. Важно е да се отбележи, че учените са установили, че всички пирамиди – и тибетските, и египетските, и мексиканските, и остров Пасха, и Стоунхендж са свързани помежду си. В тяхното разположение е открита строга математическа система.

Според специалистите, ако от главната пирамида в Тибет – планината Кайлас се прокара права линия до противоположната страна на земното кълбо, тя ще опре точно в остров Пасха. Ако се съедини линията на Кайлас с египетските пирамиди, тя ще стигне отново до остров Пасха, а лъчът от Пасха до мексиканските пирамиди ще премине през планината Кайлас. А пък двете линии, съединяващи Кайлас и о. Пасха през египетските и мексиканските пирамиди, очертават точно ? от повърхността на земното кълбо.

А като се вземе предвид и това, че американски учени са открили на дъното на океана в района на Бермудския триъгълник ръкотворна пирамида, много по-голяма от хеопсовата, става ясно, че пирамиди има във всички най-мощни места на силата по Земята…

Още от древността се смята, че именно на Кайлас трябва да се появи на бял свят месията. Поклонниците свято вярват, че някъде там е и входът към леговището на Бога на смъртта. Затова, по време на обиколката на Кайлас, поклонниците му принасят жертва – те проливат поне една капка кръв, като порязват пръста си или си разраняват венците.

В легендите на много народи съществува планина, която боговете са избрали за място на своето пребиваване – за гърците това е Олимп, за китайците – Тайшан и т.н. За индусите, обаче, Кайлас не е просто сакрално място – това е жалон по пътя към рая, врата, през която може да се попадне там.

Мнозина вярват, че именно на върха на Кайлас се намира призрачният дворец на самия бог Шива, но простосмъртните не могат да го видят.

За свещената планина Кайлас има много мистични легенди. Но се твърди, че ако я посетят хора, които не вярват, тя може да донесе нещастие. Според йогите, триъгълните склонове на планината концентрират много силна отрицателна енергия…

Източник: krasotata.net

Виж още публикации на bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ