Разгадаха езика на кокошките

в Любопитно

Учени от Технологичния институт на американския щат Джорджия са създали преводач от кокоши език на човешки, пише в Scientific American.

С помощта на изкуствен интелект специалистите разработили и изпробвали уникален алгоритъм, преобразуващ звуците, които издават кокошките, в подобие на човешка реч.

За да бъде проучен езикът на пернатите обаче, се наложило и създаването на база данни с „думите” от техния език. После те били групирани по важност след серия съпоставки.

Учените установили, че кокошките „разговарят” почти по същия начин като хората. Тембърът на произнасяните звуци зависел от външните обстоятелства – в стресови ситуации например птиците почти постоянно повишавали глас.

Първият преводач от кокоши език на човешки анализира поведението на птиците и тяхната „реч”, а освен това съпоставя резултатите в реално време. Преводът се извършва след сигнали, подавани към инсталирани в птицефермите компютри.

По този начин специалистите възнамеряват да повишат шансовете за оцеляване както на порасналите птици, така и на пиленцата, което ще доведе до понижаване на разходите за отглеждането им.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ