Пророчествата на Баба Сребра

в Любопитно

Сребра Атанасова Балканлиева ( Баба Сребра ) е родена през 1810 г. В средата на 19 век се преселва от с. Елена, Габровско, в с. Ак бунар (днес Генерал Инзово), заедно с брат си Георги Балканлията.

Когато достига зряла възраст, жената сънува сън, в който Светият дух ѝ казва, че е родена за ясновидка и трябва да ходи по села и градове, за да пророкува. Днес, 130 години след смъртта на баба Сребра, пророчествата ѝ продължават да смразява кръвта на балканджиите.

Баба Сребра е живяла във време, когато имало много крадци. Те обирали хората и къщите им. Тя пророкува, че ще дойде време, когато крадците няма да обикалят по улиците, а ще се стаят в конаците и оттам ще събират парите на хората.

Друго нейно пророчество е за колите и самолетите – тя казва, че ще дойде време, когато волските коли да вървят по улиците без волове, а хората ще летят в небето.

Предсказанията на баба Сребра са се превърнали в легенди. Най-страшно е нейното пророчество за предстоящите събития, което се помни и предава от поколение на поколение в село Генерал Инзово. Тя вижда страшна война, чието начало ще бъде поставено на Божи гроб, до Червено море.

ам щели да се съберат войските на всички велики държави. Сражението, което ще се случи, ще предизвика пълен хаос. По време на боевете пълна тъмнина ще погълне всичко наоколо. Това ще накара всеки да се бие със всеки, независимо чужд или свой.

Според баба Сребра страшната война ще продължи само три денонощия. След като тъмнината се вдигне, навсякъде ще има купчини от убити хора. По земята ще текат цели реки от кръв. Малкото, останали живи, ще рекат: Ставайте, вие, умрелите, за да легнем ние, живите.

Мирът ще дойде на четвъртия ден. Оцелелите ще са един на хиляда души. Те ще пътуват из села и градове, но рядко ще намират живи хора. Ще настъпи криза за вода и хората ще минават стотици километри, за да я открия. Често ще си мислят, че в далечината лъщи вода, но когато стигнат до там, ще видят, че това е злато и сребро.

След примирието един човек ще стане цар на цялата земя. Той ще бъде избран, като на рамото му кацне бял гълъб. Ще започне нова, по-добра ера за човечеството и всеки ще яде със златна лъжица и сребърна паница.

Баба Сребра почива през 1886 година в църквата Св. Спас на връх Бакаджик. Тялото ѝ е пренесено и погребано в гробищата на с. Ак бунар. На гроба ѝ често идват поклонници от Гърция и Сърбия.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ