Предсказания, които вече се сбъднаха…

в Любопитно

По времето, когато повечето от тези предсказания са били формулирани, те изглеждали като плод на болно въображение. Но днес …. голяма част от тях са се сбъднали.

Още през 1660 година известният физик, химик и богослов Роберт Бойл предсказва, че ще дойде време, когато ще е възможно болестите да се лекуват от разстояние или най-малкото с помощта на присаждане на вътрешни органи от едно тяло в друго. Всъщност големият учен е живял преди епохата на Просвещението, в ерата на магията и суеверията, и тогава идеята на трансплантации на органи е била проява на изключително прогресивно мислене. Той прави и други удивителни предсказания,  в това число и на устройство, напомнящо съвременната GPS-система.

Още през 1863 година, по времето, когато са били познати само 60 елемента, руският химик Дмитрий Менделеев създава Периодичната таблица, в която точно предсказва съществуването на още, повече от 40 непознати елементи с тяхното тегло и свойства. След като разположил химическите елементи в таблицата по тяхното тегло и свойства, Менделеев  открил в нея празни клетки, които според него трябвало да бъдат запълнени. Той предвидил откриването на германия и дори му измислил име – екосиликон. Този елемент е открит през 1886 година.

През 1865 година Жул Верн предсказва кацането на човек на Луната. 100 години преди полета на ‘Аполо 11’’ френският писател създава своя научнофантастичен роман ‘От Земята до Луната за 97 часа и 20 минути’.  Там с поразителна точност са описани подробности от реални детайли на полета: изстрелването на космическия кораб от Флорида, името му, броят на космонавтите на борда и чувството на безтегловност, което те преживяват.  Със сигурност през 1865 година Жул Верн не би могъл да знае как се усеща силата на тежестта в космическото пространство.

През 1898 година писателят Морган Робъртсън написал кратка история под заглавие ‘Безполезност или крушението на Титан’. Тази новела предсказва гибелта на ‘Титаник’. Там  точно е предсказан размерът на кораба и гибелта му в резултат от сблъсък с айсберг А и името е почти същото. ‘Титаник’ потъва 14 години след излизането на бял свят на книгата на Робъртсън.

‘В скоро време ще стане възможно да се предават съобщения по целия свят без проводници. Това ще е толкова просто, че обикновен човек ще може да притежава и да управлява собствен апарат’.  Така през 1909 година, в интервю пред ‘Ню Йорк Таймс,’   Никола Тесла предсказва изобретяването на безжичните персонални устройства.

През 1914 година  Хърбърт Уелс пише новелата ‘Освободеният свят’,  където предсказва изобретяването на атомната бомба. В новелата си той описва разрушаването на град от такава бомба. По това време той не би могъл да знае какъв всъщност е взривът на реална атомна бомба, макар и да е имал известна представа за радиоактивните елементи.

Още преди години известният фантаст  Айзък Азимов предсказва, че ще се учим през интернет.  В интервю, което дава през 1988 година, той  практически предсказва появата на интернет – по-точно описва системата, при която студентите получават достъп до универсален източник на информация.  Той е сигурен, че чрез компютрите човек ще има възможност да попадне във всяка библиотека по света и по този начин ще има достъп до всички натрупания знания на човечеството.

През 2006 година пък  генералният директор на Euro Pacific Capital предсказва кризата от 2008 година. Питър Шиф дава точна прогноза за това, че пазарът на недвижими имоти в САЩ представлява сапунен мехур, който скоро ще се спука. По това време повечето аналитици смятат, че американската икономика се намира в превъзходна форма и нищо не я заплашва…

Източник: http://krasotata.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ