Паметникът на свободата в Русе – съвременният символ на големия дунавски град 

в История

Паметникът на свободата е съвременният символ на големия дунавски град Русе.

Той е издигнат на централния площад, за да се ознаменува освобождението на града, което настъпва седем месеца след началото на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Съгласно условията на сключването през февруари 1878 г. в Одрин примирие между Русия и Турция Русенската крепост трябвало да бъде предадена на руснаците в седемдневен срок.

На 20 февруари 1878 г. в 9 часа сутринта части от ХІІ руски корпус на Русчукския /Източен/ отряд, начело с командващия отряда генерал Е. И. Тотлебен със своя щаб се отправят към укреплението Када табия. Тук той е посрещнат от турския комендант на града, турска почетна рота и делегация от гражданството, начело с епископ Климент/ Васил Друмев/. В центъра на града освободителите са посрещнати с хляб и сол от възторжените русенски жители. Според вестник “Българин”…”Руси, българи и вси бяха съвършено слисани от радост…”

След Освобождението поборническо- опълченското дружество в Русе в края на ХІХ в. лансира идеята за построяване на величествен паметник в чест на освобождението на града и в памет на героизма на руския народ. Дружеството подема кампания за събиране на средства за неговото проектирането и изграждането. За автор на паметника е привлечен прочутият италиански скулптор Арнолдо Цоки, чиито монументални творби са пръснати по цял свят.

Готовият художествен проект е изработен през 1906 г. по идея на арх. Симеон \Златев и опълченеца Стойко Кефизов. Според експерти паметникът на свободата в Русе е уникален със своите художествени и архитектурни стойности. Той е сред едни от най-красивите еднофигурни композиции в Европа.

В неговото изграждане е приложена една от най-устойчивите класически форми – пирамидална композиция. На върха тя завършва с висока 3,75 м, статуя на жена от бронз, която символизира освободена България. Тя държи меч в лявата си ръка и сочи с десница откъде са дошли руските войници. При основата на паметника отпред има два бронзови лъва. Единият разкъсва с уста робските вериги, а другият пази меча и щита на свободата. От четирите страни на пиедестала има релефни изображения на сцени, свързани с българските опълченци. Зад паметника са поставени две оръдия от войната, а на челната страна има надпис: “ На поборници и опълченци, които са взели участие в освобождението на България през 1877-1878 г.”

Тържественото откриване на паметника става на 11 август 1909 г. в присъствието на министър-председателя Александър Малинов, руски гости, дипломатическото тяло, висши духовници, военни и граждански лица. Вече повече от един век той символизира признателността на жители на Русе към подвига на освободителите.

Източник: portal.ihist.bas.bg

efekt-2

Вижте още от bultimes

Loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от История

Отидете горе