От опиум до електрически коне: странният товар на „Титаник“

в Любопитно

Трагичната история на „Титаник“, потънал след сблъсък с айсберг, е станала сюжет на множество книги и филми, един от които дори е получил Оскар.

Повече от 1500 души загиват на 15 април 1912 година, но малцина знаят, че заедно с тях към дъното на океана се отправят и множество странни и необичайни неща.

Електрическите вани

В началото на ХХ век електрическите вани – първообраз на съвременните солариуми – били смятани за последна дума на медицината. Те били толкова популярни, че една такава вана получила място на борда на „Титаник“.

Жените можели да използват ваната сутрин, а мъжете – следобед. Пасажерите, желаещи да изкъпят своето тяло в мощни ултравиолетови лъчи, трябвало да се сдобият с билет на стойност 1 долар.

Опиумът

На борда на „Титаник“ имало четири сандъка с опиум – точно така, с въпросното наркотично вещество. През 1912 година опиумът бил вече забранен в САЩ по решение на Конгреса, но продължават да влиза в състава на много медицински препарати.

Фармацевтичните компании били задължени да отбелязват наличието на опиум в състава на препаратите. Във връзка с новите правила на използване и импортът на опиум намалял, но не спрял напълно.

Скъпата картина

Една от най-скъпите вещи на борда на „Титаник“ не е диамант или накит, а картината на френския художник Мери-Жозеф Блондел „Черкезка в банята“.

Собственикът на картината – шведският бизнесмен Мауриц Хокан Бьорнстрьом-Стефансон, оцелял при катастрофата и впоследствие подал до застрахователната компания иск за 100 000 долара, което в днешно време би се равнявало на около 2,4 млн. долара.

Машинката за мармалад

В началото на ХХ век много хора при производството на домашен мармалад използвали специални машинки за много фино почистване и нарязване на плодовете. Собственичка на машинката, потънала заедно с „Титаник“, била 27-годишната Едуина „Уини“ Селия Траут. По време на спешното евакуиране в лодка тя била принудена да изостави своята любима машинка. По-късно подала иск за възстановяване на щетата.

Турската баня

„Титаник“ бил оборудван по последна мода на своето време, така че било напълно естествено на борда му да има разкошна турска баня, в която били допускани само пасажерите от първа класа.

Котката Джени

На много кораби от онова време – от товарните до разкошните пътнически лайнери – били вземани котки, чиято задача била изтребването на мишки и плъхове. Котката Джени била смятана за официален талисман на „Титаник“.

Електрическият кон

Фитнес зала на разкошен кораб изглежда съвсем естествено. Но известна част от оборудването на тренажорната зала на „Титаник“ била доста необичайна. Например там се намирал апаратът „електрически кон“, явяващ се симулатор на езда на кон.

Ръкописът на Джоузеф Конрад

„Титаник“ превозвал от Англия за САЩ около седем милиона пощенски пратки. Една от тях бил ръкопис със заглавието „Караин: Спомени“ на популярния викториански писател Джоузеф Конрад.

Ръкописът с бележките на Конрад бил предназначен за юриста Джон Куин от Ню Йорк, който колекционирал ръкописни литературни произведения.

Източник: drevnite.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ