Най-малката Библия в света е 0,04 кв. мм

в Любопитно/Религия

Най-миниатюрната Библия в света бе показана на специална церемония в столицата на Израел Йерусалим. Книжката е голяма едва 0.04 кв. мм, но в себе си съдържа цели един милион и двеста хиляди символа.

Приблизително големината на книжката е колкото иглено ухо. За да се създаде свръх миниатюрното издание, създателите му са използвали силициев чип, върху който чрез йонен сноп са гравирани всички съдържащи се символи, които галванизацията е позлатила.

Езикът в свещената за християните книга е иврит. Нанобиблията, както я наричат нейните създатели, е изложена в Историческия музей на Йерусалим по повод неговия 50-годишен юбилей.

Ръководството на институцията дори предлага опция посетителите ѝ да почетат от изданието. За целта те са поставили до витрината, където е изложена нанокнижката, специален микроскоп. Друга екстра, достъпна за туристите, е специален 3D филм за нейното създаване.

Хай-тек прочитът на Стария завет се помещава в крилото на Книгата – мястото, където Историческият музей съхранява свещените свитъци от Мъртво море – най-старите познати екземпляри на библейските текстове, намирани някога.

Нанобиблията се произвежда от компания, създадена именно с тази цел и носеща името Йерусалимски нанобиблии. Създателите на миниатюрната книга са работили по проекта две години. Те предлагат две версии на свещения текст – за християни и за евреи.

В Новия завет, правен за последователите на Христос, са включени всички 27 книги, написани на оригинален гръцки език. Старият завет или Таанах съдържа всички 24 книги, включително на Тората, написани на староеврейски.

Малката книжка може да бъде монтирана върху благородни метали и бижута като висулки, часовници, гривни и медальони, което позволява на вярващите да носят Божието Слово с тях, където и да отидат.

С нашата технология словото на Бога и мирът може да бъдат с вас през цялото време, казва Исак Хоровиц – член на екипа, създал нанобиблията.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ