Най-красивото село пази спомени за рицари и вещици

в Любопитно

Касъл Кум – Castle Combe, е провъзгласено за най-красивото село в Англия. С къщите си в цвета на препечени бисквити и с покриви като шоколадова глазура то е визитка на провинциална Англия и ежегодно привлича хиляди туристи, дошли да се потопят в средновековната му атмосфера.

Селото е наречено на замък от 12. век, владян от нормански благородници. В Средновековието там отсядали рицарите, завръщащи се от кръстоносни походи – за да си починат и излекуват раните си. Днес притокът на рицари е силно намалял за сметка на хора от цял свят и на много кинаджии, които използват Касъл Кум за декор на филми още от 60-те години на 20. век. Дейвид Съчет разхожда тук знаменития мустак на Еркюл Поаро в една от сериите на сериала по Агата Кристи. Стивън Спилбръг през 2010 г. снима „Боен кон“. През 2016 г. в Касъл Кум е заснет епизод на „Семейство Симпсън“. В „Имението Даунтън“, „Убийството на Роджър Акройд“ и „Стардъст“ също се виждат характерните му къщи.

Селището процъфтява през 15. век, когато е собственост на сър Джон Фалстаф, благородник с норвежко потекло, който развива тук производството на вълна. Все още могат да се видят къщичките на тъкачите, прочути с червено-белите си платове, които се търгували и в Лондонското Сити. Когато не отглеждали овце и не тъчели, касълкумци се забавлявали с пазара, който се провеждал всяка неделя, както и със стъкването на клади за местните вещици.

Най-доброто място да отседнете в Касъл Кум е Manor House, петзвезден хотел в западната част на селото. Приличащата на замък сграда е посторена през 17. век и реновирана през 19-и, а стаите й носят имената на известни рицари.

А кое ли е най-красивото село в България? Ковачевица, Лещен, Жеравна със сигурност са сред най-сниманите като естествени декори в български филми. Но Боженци, Бръшлян, Старо Стефаново, Ичера, Долен също биха могли да са претенденти.

Източник: provaton.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ