Най-красивите университети в света

в Любопитно

Не всички сгради са обикновени. Често можем да попаднем на истински шедьоври – особено ако става дума за световните университети и колежи. В следващите редове ще ви представим някои наистина вълшебни места за учене.

Университетът Чулалонгкорн, Тайланд

Университетът Нотр Дам, Айдахо, САЩ

Университетът Нотр Дам може да се похвали с архитектурни забележителности като прочудия златен купол, който виждате по-горе. Той се класира сред най-добрите университети и научни центрове в САЩ.

Университетът на Болония, Италия

Болонският университет е най-старият университет в света. Сградата, изпълнена с невероятни арки и колонади, датира от 1088 г.

Университетът Куинс, Белфаст, Ирландия

Основан през 1845 г. Открит през 1849 г. Основната сграда на университета е построена през 1849 г. в готически стил. Не всички сгради обаче са с тези червени тухли.

Московският държавен университет

Московският държавен университет „М. В. Ломоносов“ е известен у нас и като МГУ. Предишното му име е Императорски московски университет. Това e най-голямото и най-престижното висше училище на Русия. В МГУ се обучават над 50 хил. души. Университетът е основан с указ на императрица Елизавета от 1755 г. по инициатива на учения Михаил Ломоносов и нейния любимец генерал Иван Шувалов. Централната сграда на МГУ има 36 етажа.

Глазгоуски университет, Шотландия

Внушителни сами по себе си, тези готически сгради изглеждат още по-архаични и впечатляващи на фона на романтично мрачния шотландски пейзаж.

Университетът „Роял Роудс“, Канада (Royal Roads University)

Първоначално военна школа, този университет е тясно свързан с канадските въоръжени сили. На територията му има музей на военната история.

Колежът „Флаглър“, Флорида, САЩ

Разположена в Сейнт Огъстин, Флорида, тази сграда има любопитна история. Днешната образователна институция е заела мястото на някогашен луксозен хотел.

Университетът на Кейп Таун в Република Южна Африка

Създаден е през 1829 година. Това е вторият най-стар университет в Африка. Първото му наименование е Южноафрикански колеж. В него в началото са се обучавали само момчета. Основната сграда е разположена под връх Девил, а планината е прекрасен фон на университета.

Университетът на Сидни, Австралия

Това е най-старият университет в Австралия. Основан е през 1850 г. Стилът на постройките е неоготически. Сградите са с красиви кули.

Кралският университет Холоуей, Англия

Живописните червени кули на Кралския Холоуей впечатляват както широката публика, така и много хора от света на киното. Тук са снимани сцени от „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, „Имението Даунтън“ и др.

Университетът Санто Томас, Филипините

Разположен в самото сърце на Манила, Университета Санто Томас е най-старият в цяла Азия.

Бери Колидж в Джорджия, САЩ

Този хуманитарен колеж отваря части от красивия си кампус за обществени дейности като туризъм и конна езда. Обширните му паркови пространства са не само красиви – те са дом на малка популация от елени.

Университетът на Отаго, Нова Зеландия

Основан е през 1869 г. Открит е през 1871 г. Девизът му е «Sapere aude» („осмеляваме се да бъдем мъдри“). Разположен е сред живописната природа, има много зелени площи, а през кампуса минава река Лейт. Административната сграда на университета е с часовникова кула. Тя е във викториански стил.

Източник: uchiteli.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ