Най-добрата и най-лошата поза за сън

в Любопитно

Не само продължителността на съня е важна за здравето, но и начинът, по който спим. Позата, в която прекарваме часове наред в леглото, може да окаже значително влияние върху стойката и функционирането на организма. Ето как.

По гръб

Това е най-подходящата поза за сън от гледна точка на правилното разположение на гръбнака и целия организъм. Но пък именно когато спим по гръб, хъркаме. Затова е важно да изберем удобна възглавница.

На една страна

Това е най-разпространената поза за сън и също е полезна за организма ни. Важно е да се направи уточнението, че трябва да имаме достатъчна опора за главата, за да избегнем болките във врата. И, не, не е добра идея да спим с ръка, притисната под тялото.

Когато спим на лявата страна, подпомагаме функциите на храносмилателната система. Преработената храна по-бързо и лесно минава към дебелото черво. Тази позиция е полезна и за сърцето, защото напрежението върху него е по-малко, когато спим наляво.

Ембрионална поза

Ако спим свити като пашкул, може да ни е удобно, но си вредим. Трябва да избягваме да заспиваме в тази позиция, защото така то получава сигнал, че или ще летим, или се готвим за бойни действия.

Нервната система е сигнализирана, че явно не сме напълно в безопасност. А това затруднява заспиването. При ембрионалната поза притискаме и дробовете си и не приемаме достатъчно кислород.

По корем

От всички изброени, това е най-вредната поза за сън. При нея всички мускули са под напрежение, както и вратът и кръстът. Така просто няма как да си отпочинем пълноценно. А и затрудняваме дишането си.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ