Монетите говорят: Класификация на монети с грешки

в Монетите говорят


Стефан Пройнов: Едни от най-атрактивните и по своему уникални са монетите грешка. NGC почетоха годишнината от смъртта на Кенеди именно с такава монета на стената си.

Има три различни класификации на монети с грешки. Някои монети с грешки може да имат комбинация от тези проблеми.
1а.Planchet : Всеки проблем с планшетата, върху който е направена монетата. Това може да включва непълни планки, грешен метал, напукан, натрошен, подрязан или дебел.
2а.Умира : Всяка матрица, използвана за производство на монета, която не е направена в съответствие със стандартите на монетен двор на САЩ.

Това може да включва грешки в предпроизводството и повреда на монетата по време на процеса на коване.

3а.Strike : Всеки проблем с физическото производство на монетата в пресата за монети. Съществуват многобройни класификации на грешки, които се дължат на неправилното удряне на монета. Примерите включват удари извън центъра, многократни удари, завъртяни матрици, неправилно подредени матрици, слаби удари, над стачки и т.н.

Виждате в лот монети да се виждат планшети излезли от монетен двор .

1.Die Cap – Възниква, когато планшета се подава в пресата за монети, предишната планшета не се изважда и първата планка се залепва за една от монетите. След многократни удари първата планка започва да приема формата на капачка на бутилка.
2.Грешен планшет – Неправилният планшет се подава в пресата за коване и не съвпада с матриците, заредени в пресата.
3.Центрове извън центъра – Планшетът не е центриран между двете матрици за монети в пресата за монети.
4.Широки удари – монетата, която държи монетата между двете багрила, не е напълно ангажирана в монетата, така или иначе е ударена.
5.Частични яки – Монетата с монети е частично ангажирана, което води до деформиран ръб на монета.
6.Брокети – Една монета се удря върху друга монета в монетната камера.
7.Double & Triple Struck – Монетата е ударена няколко пъти.
8.Регулиране на матрицата – Монетата е ударена с недостатъчно налягане поради оператора на пресата за монети, който настройва машината.

9.Обвързани монети – Две монети се удрят заедно.
10.Двойни номинали – Монетата първо се отбива с една номинация и след това се подава през монетна преса, която има монети за различни монети.
11.Монети, ударени върху съвети за подаване на пръсти – пресата за монети използва „захранващи пръсти“, за да подава планките в пресата за монети. Понякога захранващият пръст се удря с дизайна на монетата, вместо с планката.

12.Ударени фрагменти – Метални фрагменти от различни източници могат да попаднат в пресата за монети и да бъдат поразени от дизайна на монетите.
13.Пробни грешки – Всяка монета за доказателство, която не е била правилно подготвена в съответствие със стандартите за монети за проверка
14.Преходни грешки – Когато монетен двор се променя от една метална композиция в друга и предишен планшет със старата композиция в крайна сметка получава удари като ново датирани монети.
15.Сгъваеми удари – Планшет се подава в пресата за коване във вертикално положение и се удря по ръба му, а не по повърхността му.
16.Липсващ надпис на ръба – Липсват монети, които би трябвало да имат букви на ръба. Това е най-разпространено за президентските долари.
Най-атрактивни са монетите на които планшетите са силно децентрирани в самата матрица, твърди Стефан Пройнов, те са и най-силно търсените.
Последните години интересът към тези монети нараства, но трябва да се знае и характеристиките описващи този проблем!
Стефан Пройнов: Ако попаднете на такава монета съветвам ви да я сертифицирате, защото към такива монети има колекционен интерес стига цената ви да е в разумното ще се намери кой да вия плати. Все пак за едни тази монета е уникат, а за други брак – всичко е въпрос на гледна точка!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ