Млада българка покори „Форбс“. Лютите чушки

в Свят

Млада българка покори "Форбс". Лютите чушки

27-годишната Славена Родинова управлява семейна ферма

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на Форбс за Европа “30 под 30”. Тя управлява семейна ферма за люти чушки и никога не си е представяла, че ще влезе в тази класация. Това я мотивира още по-смело да преследва мечтите си, предаде БНТ.

„Когато си с чисти подбуди, с искрени намерения и много силно вярваш в нещо, дори светът и всичко ти помага. И аз смятам, че понякога има и момента на вселената, която ти казва: на правилния път си, давай, ти можеш“, сподели Славена Родинова.

ФОТО: БНТ

Може да звучи невероятно, но Славена Родинова от 3-годишна възраст помага в отглеждането на подправки и зеленчуци в градината на своите родители, която тогава е 10 декара. Като по-голяма пък продава произведената от тях продукция на пазара във Варна.

Този физически труд, когато бях малка, аз казах, че не искам да се занимавам със земеделие. Не искам да съм мръсна, неугледна, ръцете ми да са напукани, груби. Исках да бъда жена нежна, и от мен да лъха чистота“, разказа Славена Родинова.

Тогава Славена взема решение. Отказва се от земеделието и отива в големия град.

ФОТО: БНТ

„Аз преди се занимавах с музика и си мечтаех тайно да покоря едни сцени, които сега успявам да ги покорявам с лютите чушки и това, което правим“, каза още Славена Родинова.

Когато е на върха на музикалната си кариера, момичето решава да се върне в семейния бизнес.

Аз си казах, Славена, ти имаш една прекрасна възможност с това, което твоите родители са създали да допринесеш с едно по-модерно мислене, с една по-различна перспектива, с един по-различен подход. Започвайки отново да се занимавам със земеделие, помагайки на моите родители, си казах, че представата ми за земеделие е била малко по-различна. Аз искам да преборвам тези стереотипи от гледна точка на това, че хората наистина си казват, абе ти какъв фермер си, как сееш чушки с този маникюр. Първо аз много пъти казвам, че е много по-удобно, защото когато си с меки нокти въобще не можеш да забиеш пръст в земята. Другото нещо, което е човек трябва да се пази. Жените, които дори се занимават със земеделие нека и те за себе си да бъдат пример, да си сложат ръкавици, да се облекат, да бъдат чисти, спретнати. Разбира се, аз сега съм се облякла, защото все пак очаквах вас, но иначе съвсем не ми е чужда тази работа и даже много ми е приятно, когато вляза в оранжериите и започна да бера чушки. За щастие живеем в един модерен свят, в който технологиите позволяват да правим едно умно земеделие, да пестим повече физическата си сила, да работим малко повече с мозъка си“, допълни Славена Родинова.

Майката на Славена, Дарина казва, че е много щастлива с дъщеря си, за която с баща й са положили усилия да я научат на труд и дисциплина. Не им е било лесно през годините с управлението на бизнеса.

„И на обикновените хора могат да им се случват необикновени неща. Нас никой не ни е подкрепял. Нямали сме познати, нямали сме познати в институции, но този път, който вървяхме, труда, който положихме, любовта, която положихме започна да се вижда от всички останали. И ето, дойде моментът, в който всичко това започна да ни се отблагодарява“, разказа Дарина Родинова.

И за Славена идва най-неочакваният и емоционален момент в живота й, влизането в европейската класация на ФОРБС.

„Събудих се сутринта с мейл, че аз попадам в тази класация редом до хора като Адел. Доста малко българи са попадали в такава класация. Когато после се освестих си казах, Славена, оттук нататък започва още по-сериозна работа. За мен това е един трамплин, но и определено една възможност, и същевременно една страхотна отговорност да знам, че аз абсолютно заслужавам да бъда сред тези хора. И си поставям още по-високи цели“, каза Дарина Родинова, майка на Славена.

А целите ѝ са да покорява световните пазари с лютите чушки, които нейното семейство произвежда в село Страшимирово. Славена е оптимист, че това е възможно и заради бизнес възможностите, които дава Европейския съюз.

„Много по-лесно при нас се случва комуникацията с партньорите ни, които са част от ЕС, границите са отворени. Много по-лесно се прави един износ, защото всъщност, когато започнахме да продаваме в Китай беше изключително трудно първо ние да регистрираме бранда си там, да започнем да работим, чисто документално всичко е толкова по-сложно, отколкото да работиш с партньори, да си част от ЕС смятам, че наистина е много голямо предимство и една възможност просто по-лесно някак си да ти се случат нещата“, заяви Славена.

Животът на село, според Славена, дава свобода да реализираш желания, които трудно могат да се осъществят в града.

„Много по-добре да имаш едно местенце, в което да се чувстваш уединен, било то със себе си, с природата, да водиш малко по-спокоен живот, можеш сам да отглеждаш зеленчуци, плодове, да си засееш дръвче, да се грижиш за нещо, това в големия град е доста по-трудно. Смятам, че това ти носи много голямо удоволствие, удовлетворение да береш плодовете на труда си“, сподели Славена.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ