Митовете около смъртта на бележити личности

в Конспирации/Любопитно

Историята помни много бележити личности с техните велики дела, вълнуващ живот и още по-вълнуваща смърт. Дали обаче всички популярни истории, разказващи подробностите около гибелта на тези личности, са верни? Уверете се сами в следващите редове…

1. Мистерията „Распутин“

Мнозина от вас са чували легендите, витаещи около руския монах и мистик Григорий Распутин. Слуховете около нещастната му гибел разказват за неколкократните опити за убийство, които остават неуспешни. Навярно си спомняте историята, в която Распутин е поканен на чай, подсладен с цианкалий, застрелван е няколко пъти в главата и гърдите и все пак тайнственият монах остава жив. След изстрелите тялото му е увито в килим и хвърлено в ледените води на река Нева. Вярващите в историята също се доверяват на твърдението, че аутопсията на трупа показала смърт в следствие единствено на хипотермия.

Ако и вие сте завладени от вълнуващата мистерия на Распутин, тогава пригответе се да бъдете разочаровани. Монахът умира само от един единствен куршум в главата. Всички останали подробности са дело на нечие въображение.

2. Сексуалната ненаситност на Екатерина Велика

Друга любопитна и в същото време изключително пикантна история засяга нелепата смърт на руската императрица Екатерина Велика. За никого не е било тайна влечението на Екатерина към любовните авантюри. Множеството любовници на най-дълго управлявалата владетелка на Руската империя били богато възнаградени от нея с хубави постове и изобилие от дарове. Не това обаче погубило императрицата.

Според мита сексуалната ненаситност на Екатерина Велика била толкова голяма, че тя експериментирала в леглото с… кон! Ужасното в историята било, че копитото на сексуалния ѝ партньор я притиснало толкова лошо, че тя починала от болката.

Не бързайте обаче да си правите негативни асоциации с великата императрица, истината, криеща се зад мита, е, че Екатерина Велика получила удар и ден след това тихо починала в топлото си легло.

3. Замразяването на тялото на Уолт Дисни

Митът, витаещ около смъртта на създателя на най-популярните увеселителни паркове в света, е още по-смразяващ! И буквално – слуховете твърдят, че безпомощното тяло на 65-годишния американски филмов продуцент е замразено. Целта на странния подход за сбогуване с мъртвеца бил да бъде „съживен“ по-късно с напредъка на технологиите. Друга история разказва за желанието на Дисни да бъде замразен и поставен под увеселителния му парк, за да може да прекара задгробния си живот на най-щастливото място на земята.

Не се чудете около истинността на този мит следващия път, когато влезете в Дисниленд, защото нито една дума от тази популярна легенда не е вярна. Създателят на Мики Маус и компания е мъртъв и погребан като повечето хора.

4. Чингис хан – кастриран до смърт

Оказва се, че смъртта на основателя на монголската империя също е обект на нечие развинтено въображение. Митът за кончината на Чингис хан твърди, че докато се опитвал да изнасили невинна жена, тя го прорязала толкова жестоко, че той загубил мъжкото си достойнство. В резултат на инцидента, монголският държавник получил ужасна инфекция, довела до неговата смърт.

Истината за Чингис хан далеч не е толкова нелицеприятна. По време на едно от неговите дълги пътувания, ханът на монголите се разболял тежко, паднал от коня си и починал.

5. Жозеф Игнас Гилотен – бащата на гилотината

Дори и на пръв поглед да не свързвате името на професора по анатомия Жозеф Игнас Гилотен с нищо, тогава е добре да знаете историята, в която той измисля устройството наречено „гилотина“. Уредът, изпълняващ смъртни присъди, бил наречен на името на френския лекар. Целта на доктора била умъртвяването на провинилите се да бъде малко по-хуманно. Любопитното в историята идва тогава, когато самият Жозеф Игнас Гилотен намира смъртта си под студеното острие на гилотината.

Оказва се обаче, че нищо от това не е вярно. Не само, че не умира по този начин, но и не е човекът измислил устройството. Единственият факт, свързващ името му със смъртните присъди, изпълнявани чрез гилотина, е настояването му пред френското правителство да бъдат използвани по-добри методи за убиване.

6. Възгледите на Чарлз Дарвин

Всички ние свързваме Чарлз Дарвин с огромния му научен принос и зараждането на идеята за еволюцията. Обстоятелствата около последните дни на английския учен обаче, се оказват поредната тиражирана легенда. През 1915 година в баптисткото списание „Watchman Examiner“ излиза провокиращ материал. Авторката е Лейди Хоуп, а статията разказва за това как на смъртния си одър, великият Дарвин се отрекъл от своите научни теории. Освен всичко това, той се върнал към християнската вяра, оставяйки зад гърба си всички свои предишни схващания.

Трогателната история, вдъхновила вярващите по света, обаче се оказва невярна и не след дълго бива опровергана от дъщерята на Дарвин – Хенриета Личфийлд. Тя яростно споделя, че Лейди Хоуп не е присъствала по време на заболяването на баща ѝ и той никога не е обръщал гръб на своите теории.

7. Алкохолният рекордьор Дилън Томас

Навярно някои от вас свързват името на поета Дилън Томас с блестящите му творби, а други – с любовта му към алкохола. Ако сте от вторите, тогава сигурно знаете легендата около смъртта на уелския публицист. Историята проследява събитията от последното литературно пътуване на поета в Съединените американски щати.

Очевидци на неговото запиване в местен бар разказват за това как Томас се провикнал: „Изпих 18 чисти уискита – мисля, че това е рекорд!“. Рекорд или не, това били последните думи на писателя. Секунди по-късно той паднал на земята и не станал никога повече.

Преди да осъдите Дилън Томас в алкохолизъм обаче, ще ви издадем, че истинската причина за смъртта не бил нито алкохолът в кръвта, нито евентуална цироза, а недиагностицирана предварително пневмония.

8. Брокерите самоубийци от Уолстрийт

Чували ли сте за голямата депресия от 1929 година? А за редицата брокери от Уолстрийт, които се отказали от живота, хвърляйки се от високите етажи на лъскавите нюйоркски административни сгради? Вероятно този мит от легендарната история за кризата от 30-те години на миналия век ви е доста познат.

Истината обаче, лежаща зад това трогателно стечение на обстоятелствата, е съвсем друга. По време на ужасяващите събития от срива на фондовия пазар се случили две самоубийства. Само едно от тях се оказва, че било свързано по някакъв начин с неочакваната криза.

9. Самоубийството на Алън Тюринг

Наскоро проследихме живота на брилянтния математик Алън Тюринг от големия екран, благодарение на филма „Игра на кодове“. Той е човекът, успял да разгадае немската шифровъчна машина „Енигма“ и да спомогне за победата на съюзниците по време на Втората световна война.

Историята около смъртта му обаче далеч не е толкова славна. В следствие на емоционалното му изтощение, Тюринг взел трудното решение да сложи край на живота си. Той инжектирал с цианид една ябълка и изял плода с отровата. Легендата се оказва само мит, защото всъщност Алън Тюринг използвал цианид във връзка с негов експеримент. По лошо стечение на обстоятелствата, той погълнал отровата по време на работа.

10. Мистериозното изчезване на Амелия Еърхарт

На 5 януари 1939 година светът изгуби Амелия Еърхарт – първата жена пилот, прелетяла през Атлантическият океан. Официалният доклад на правителството на САЩ достигна до заключението, че в следствие на проблем с горивото, самолетът на Еърхарт пада и се разбива във водата.

За разлика от останалите ни истории, тук хипотезите за смъртта на Амелия са безброй, а истинската причина и до днес не е ясна. Според някои съмнителни твърдения Еърхарт била таен агент, работещ за правителството на САЩ. Поради тази причина тя се отклонила от курса си, за да шпионира японски пилоти. Дали някоя от теориите обаче съдържа капка истинност, едва ли някога ще разберем…

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ