Манолова: Ще има политическа криза след едни брутално нечестни избори

в България

Манолова: Ще има политическа криза след едни брутално нечестни избориУтре 7:30 ч. сутринта пред президентството да се съберем гражданите, за да предотвратим посегателството над Изборния кодекс, призова Манолова

Скандално е, когато гневът на гражданите се излива, зад гърба им нагло да се вземат решения в полза на управляващите, каза Манолова за дълга, емитиран днес, от 4 млрд. лв.

Ще има политическа криза след едни брутално нечестни избори. Новите правила в изборното законодателство се приемат на тъмно, непрозрачно, зад гърба на гражданите. Не са необходими промени в Изборния кодекс и извинението, че го променят, за да има машинно гласуване, е кухо алиби. Евроизборите през 2019 г. бяха проведени с машини по досега действащия Изборен кодекс и текстовете са достатъчно ясни, за да се организира гласуването и сега.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред Факти.бг, в предаването „Разговорът“ с Лили Маринкова във връзка с приетите на второ четене в правна комисия промени в Изборния кодекс. Мая Манолова не беше допусната до заседанието на комисията. Други граждански организации също не бяха допуснати, с изключение на една.

За местните избори машините бяха отменени, за да се фалшифицират, манипулират и откраднат спокойно гласовете на хората. Сега е невъзможно да премахнат машините и затова предприемат „обходни“ действия, като връщането на хартиените бюлетини, с което да обезсмислят машинния вот, допълни Манолова.

Утре в 7:30 ч. сутринта пред президентството да се съберем всички граждани, за да предотвратим посегателството над Изборния кодекс, призова Манолова.

Връща се хартиеното гласуване. Ако не успеят да доставят машини, което е много вероятно поради необявената обществена поръчка за машини, ще има само хартиено гласуване. Депутатите гласуват разписките от машинно гласуване да се броят на ръка и ако има разминаване между разписките и машинния вот, за правилни да се смятат разписките. Така това, от което бягахме – ръка на партийни активисти да пипа, се връща, каза Манолова.

Прави се опит да посягат и на преференциите. Тревожни са предложенията за организирането на мажоритарния вот в един тур при Велико Народно събрание. Привърженик съм на мажоритарния вот, но този, който Борисов се опитва да вкара, е опит да бетонира ГЕРБ и ДПС във властта, защото ще печели този, който още на първи тур има най-много гласове, а това са най-големите партии, категорична е Манолова.

Тя обясни, че с приетите днес промени дописаните избиратели, „мъртвите души“, внесените отвън бюлетини и недействителните гласове няма да могат да бъдат формално отбелязани в протоколите.

Скандално е, когато гневът на гражданите се излива, зад гърба им нагло да се вземат решения в полза на управляващите, като промените в Изборния кодекс и като тегленето на нов дълг от 4 млрд. лв. Днес се обявява и никой български гражданин не е уведомен надлежно за какво се тегли този дълг. Отговорът се дължи от Борисов, от финансовия министър, от правителството, заяви Манолова относно тегленето на нов дълг без никаква публичност.

Борисов се хвалеше през август, че държавата е на излишък. За какво ще се използват парите от новия дълг? Борисов лично обяви 4,5 млрд. лв. за мерки срещу икономическите последици от кризата с коронавируса. Еврокомисията обяви 2,7 млрд. лв. подкрепа за България за коронакризата, а за 1,5 млрд. лв. от тях никой не разбра как са похарчени и до кого са стигнали. Съмнението е, че тези пари отново ще се похарчат за близкия кръг до Борисов или ще се използват за купуване на гласове. Въпросът е дали новият дълг няма да стигне до чекмеджетата на властта, на премиера, вместо до масата на българските граждани и домакинствата, до бизнеса, каза още тя.

Виж повече на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ