Манолова: Цинично е хората в принудителен отпуск да бъдат карани сами да си плащат здравните осигуровки

в България

Манолова: Цинично е хората в принудителен отпуск да бъдат карани сами да си плащат здравните осигуровкиМанолова: Цинично е хората в принудителен отпуск да бъдат карани сами да си плащат здравните осигуровки

Борисов да разпореди промени в закона, така че държавата да плати здравните осигуровки на всички засегнати от пандемията, призова Манолова

Премиерът Борисов да разпореди незабавно държавата да плати здравните осигуровки не само на 44 хил. души по програмата „Запази ме“ в принудителен отпуск заради пандемията, но и на останалите над 350 хил. засегнати работници.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в позиция до медиите относно казуса със здравните осигуровки на хората в принудителен неплатен отпуск заради здравните мерки.

44 хил. души са одобрените по програма „Запази ме“, които получаваха по 24 лв. на ден, а след 1 януари 2021 г. – 75 % от заплатата, но освен тях в десетки сектори работниците са затворени принудително по домовете си, допълва Манолова по повод, че в закона за мерките по време на извънредното положение Бюджетната комисия в парламента, финансовият министър и социалният министър не се разбраха как да бъдат плащани здравните осигуровки на хората от затворените фирми, което превърна работниците в длъжници на НЗОК.

Манолова призовава Борисов да овладее споровете в ГЕРБ между Менда Стоянова, Деница Сачева и Кирил Ананиев, за да не губят работниците здравноосигурителните си права. Цинично е да бъдат карани хора, на които са им платени по 24 лв. на ден за принудителен отпуск или не им е платена компенсация от държавата, да си плащат сами здравните осигуровки в размер на 26 лв. месечно. В крайна сметка, държавата със заповед на министър, е затворила предприятията и хората не са виновни за това, че да се налага да покриват сами тези разходи, смята тя.

Борисов допуска поредната управленска аномалия, която стана етикет на неговото управление, допълва Манолова.

Депутатите на Борисов да направят необходимите промени в закона за мерките по време на извънредното положение, така че хората в неплатен отпуск, заради коронавируса, да не губят здравноосигурителните си права, а държавата да им плати вноските, като компенсация, призовава Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последно от България

Отиди на Топ