Манолова с отворено писмо до премиера Янев за енергийната криза

в България

Манолова с отворено писмо до премиера Янев за енергийната кризаМанолова с отворено писмо до премиера Янев за енергийната криза

До премиера Стефан Янев
и министрите от Служебния кабинет

О Т В О Р Е Н О П И С М О
от Мая Манолова
председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“,
част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Уважаеми г-н премиер,
Уважаеми госпожи и господа министри,

По повод свиканото днес от президента Радев заседание на министрите от Служебния кабинет, отправяме към Вас нашите конструктивни предложения за защита на обикновените хора и бизнеса в България в най-острата фаза на енергийната криза в условия на ковид-пандемия.
Считаме, че е наложително и спешно Служебното правителство да приложи нови, симетрични на кризата, мерки в три направления:
компенсации за бизнеса във връзка с безпрецедентните цени на електроенергията и газа;
компенсации на домакинствата във връзка с увеличението на цените на основните продукти и на цените на тока, водата, парното и газа за битовите потребители от 1 януари;
преоценка на заповедта за въвеждане на здравен сертификат, така че да не разделя обществото и да не дискриминира групи от граждани.
По отношение на приоритет 1) апелираме за следните смели решения:
Справедливи компенсации за бизнеса – вместо в размер на 110 лв. на мегаватчас, както правителството по-рано реши, на фирмите да се изплаща разликата между цената определена от КЕВР (120 лв.) и реалната цена на енергийната борса, която в момента вече надвишава 400 лв.;
Временно отпадане на данъците върху енергията – в т.ч. електроенергията, парното, водата и природния газ за бизнеса;
Временно отпадане на ДДС на сметките на фирмите за тези разходи;
Енергийна ваканция по аналогия с данъчната ваканция – отложено плащане на сметките от бизнеса за електроенергия и газ с до 6 месеца;
Призоваваме енергийния министър и КЕВР, за да запазят публичния интерес, да променят борсовите правила и да оповестят търговците на енергийната борса, които спечелиха десетки милиони на гърба на българските граждани, продавайки евтиния български ток в чужбина.
Призоваваме енергийния министър да спре временно износа на български ток, за да не се допусне колапс на българската икономика и фирми.
Обявяваме се за решение на Народното събрание, с което да се прекрати временно участието на България в механизма за търговия с емисии въглероден двуокис до овладяването на острата фаза на енергийната криза, но не по-малко от 6 месеца.

По отношение на приоритет 2) апелираме за:
Изплащане на компенсации на домакинствата във връзка с увеличението на цените на основните хранителни стоки и на предстоящите само след два месеца драстични увеличения на цените на тока, водата, парното и газа за домакинствата;
Временно отпадане на ДДС на сметките на домакинствата за тези разходи;
Енергийна ваканция по аналогия с данъчната ваканция – отложено плащане на сметките от домакинствата за електроенергия, парно и газ с до 6 месеца, без спиране на електрозахранването при неплатена сметка.
Тези мерки следва да бъдат финансово обезпечени както през оставащите два месеца от 2021 г., така и в бюджета за 2022 г. За въвеждането на голяма част от тях не е необходим акт на Народното събрание.

По отношение на приоритет 3) апелираме заповедта за „зеления сертификат“ да бъде заменена с нова, която да дава възможност за получаване на сертификат от хора с доказани антитела над праговете, от хора, боледували и в домашни условия, и в болници, независимо дали преди 6 месеца или повече, както и на хора, за които е противопоказно да се ваксинират. Настояваме и тестовете за установяване на Ковид-19 и за наличие на антитела да са безплатни. Подчертаваме нашата позиция, че ваксинирането не може да бъде акт на принуда, независимо от мотивите и целите.

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме Ви за смелост и мащаб в решенията, така че и гражданите, и бизнесът да усетят държавата като подкрепящ партньор в безпрецедентната ситуация на три кризи.
Призоваваме участниците в предизборните кампании да се въздържат да трупат партийни дивиденти посредством публични внушения и всяване на страх у гражданите за тяхната енергийна, икономическа или здравна сигурност.
Нашите предложения са израз на добра воля да допринесем за решаване на сложната ситуация в страната – енергийна, икономическа и здравна кризи – с мерки, които да помогнат тежестите, рисковете и шокът да се споделят между държавата, гражданите и фирмите.

24 октомври 2021 г. Мая Манолова

Гражданска платформа „Изправи се.БГ“


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ