Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция“. Да го оттегли!

в България

Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция“. Да го оттегли!Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция“. Да го оттегли!

„Въвеждането на внезапни проверки по домовете на търговците и персонала им е геноцид и грубо показване на върховенството на правото“, посочва Манолова

Законопроектът се разглежда днес на първо четене в правната комисия на парламента

Премиерът Борисов да оттегли поредния скандален законопроект, този път за КЗК, внесен дни преди изтичането на мандата му, който е геноцид срещу българския бизнес. Ще си направи ли КЗК „бизнес полиция“, за да притиска бизнеса – този отговор търсим от премиера Борисов, който е внесъл законопроекта.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище до медиите относно промени в Закона за защита на конкуренцията, внесени от Министерския съвет.

Законопроектът се разглежда днес на първо четене в правната комисия на парламента. За обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет е публикуван на 21 декември 2020 г. за срок от 30 дни.

По същество цялата философия на промените да превърне КЗК в разследващ орган представлява нарушение на конкурентното право и създава опасност от вменяване на КЗК на репресивни функции, каквито по закон няма, посочва Манолова.

Припомняме, че в Народното събрание законопроектът е внесен на 29 януари от Министерския съвет и би следвало да транспонира Директива (ЕС) 2019/633 за нелоялните търговски практики и Директива (ЕС) 2019/1 за правомощията на органите по конкуренция на държавите членки. Транспонира и два регламента – Регламент (ЕО) № 1/2003 за правилата на конкуренция и Регламент (ЕО) № 139/2004 за Контрол върху концентрациите между предприятия.

Призоваваме премиерът да спре да използва независими органи като ЦИК и КЗК за репресии, спрямо бизнеса, политически права, опозиция, и за въвеждане на пълзяща диктатура, допълва Манолова.

Хитростта на кабинета няма да мине, въпреки, че са се опитали да замаскират зад обществено обсъждане намеренията си за терор над бизнеса, като публикуват законопроекта в портала четири дни преди коледните и новогодишните празници и са постановили минималния срок от 30 дни за обсъждането, категорична е тя.

По думите й сред текстовете в законопроекта най-фрапиращите са „внезапните проверки“ на търговци и купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялни търговски практики. Предвидените проверки по домовете им и извън търговските обекти сериозно засяга основни права, както на мениджмънта, така и на служителите, в това число и на продавач-консултантите на разследваното предприятие, без това да се изисква от Директивата за нелоялни търговски практики, обяснява Манолова.

Като много скандални тя определи и текстовете, които позволяват допълнителна намеса на КЗК при осъществяването на сливания и придобивания, без критерии и срокове за прилагане на тези правомощия на КЗК.

Засегнатите бизнеси няма да имат право на достъп до преписките водени от КЗК, което пък е нарушаване на правото им на защита, категорична е Манолова.

Според нея особено внимание заслужава практическият рекет от държавата срещу бизнеса, предвиден в текстовете за размерите на санкции за предприятието-нарушител, които са в милиони левове и са непропорционално високи санкции спрямо нивото на обществена опасност на този тип нарушения, посочва Манолова.

Не на последно място от „Изправи се.БГ“ излязохме със становище за удължаване на мандата на КЗК. Те се опитаха със свое предложение от настоящия си петгодишен мандат автоматично да преминат на седемгодишен мандат, за което „Изправи се.БГ“ призова парламентарната група на ГЕРБ да гласува „против“, припомня председателят на Гражданската платформа.

Манолова призовава стопанските, работодателските и браншовите организации на бизнеса да изразят смело мнението си и да защитят интересите си, като заедно не позволят този законопроект да се превърне в действащ закон.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последно от България

Отиди на Топ