Манолова: При Борисов единствената работеща система е корупцията

в България

Манолова: При Борисов единствената работеща система е корупциятаОгромният проблем е слугинажът на институциите към икономически силните, каза Манолова

При Борисов единствената завършена работеща система в България е корупцията, която е резултат от управлението на Борисов. Корупцията е повсеместна и се превръща в начин на мислене и на съществуване. Това трябва да е прекратено. Заради корупцията изтича огромен ресурс, така че българските граждани са най-бедните, най-болните, най-ограбваните от монополистите, с най-мръсния въздух в Европа.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора. Манолова е в града, за да подкрепи протеста срещу мръсния въздух. Протестът е организиран от Инициативен комитет „Нова Загора иска да диша“ днес от 16:15 ч. пред РИОСВ – Стара Загора срещу замърсяването на въздуха в Нова Загора от една станция за био газ.

Огромният проблем е слугинажът на институциите към икономически силните. В качеството си на омбудсман сезирах институциите. Случаят в Нова Загора е пример за това как институциите си прехвърлят топката, не чуват гражданите и обслужват интересите на икономически силните. За да не накърнят интереса на собственика на централата, институциите са готови да пренебрегнат обществения интерес и законовите си правомощия. Всички знаят, че в Нова Загора въздухът е мръсен, но никой не предприема действия това да се спре. Сериозните икономически интереси не са причина институциите да си затварят очите повече от шест години, допълни Манолова и обясни, че освен за отравяне на въздуха, има сигнали и за отравяне на водата заради изхвърлени отпадъчни води.

От „Изправи се.БГ“ настояваме да бъде изготвен доклад по ОВОС на въпросната централа и той да покаже дали действащото предприятие замърсява околната среда и дали е вредно за здравето. Трябва да има мобилни станции, които да измерват количеството вредни емисии в атмосферата в реално време. Станциите да са сертифицирани, за да не може предприятието да бяга от отговорност. Министерството на здравеопазването да приеме правила за санитарните отстояния на промишлени предприятия от населени места, категорична бе Манолова.

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще участва в изборите с партньорска мрежа, в която участват инициативни комитети, граждански организации, вече обявените партньори от дясното политическо пространство – ДБГ и „Волт“, както и социалдемократи, земеделци и движението на Татяна Дончева, каза председателят на „Изправи се.БГ“.

Нашата идеология не е лява или дясна. Идеологията ни е грижа за гражданите и гражданския интерес. Сред седемте приоритета на „Изправи се.БГ“ е създаването на програма за опазване на околната среда, срещу вноса и горенето на боклук, презастрояването и замърсяването на въздуха, категорична бе Манолова.

Тя допълни, че пред скоби за Гражданската платформа е повишаването на доходите на българите чрез въвеждане на минимална почасова ставка, така че да няма работещ човек с под 1000 лв. заплата.

Всеки политически субект, който ще участва в предстоящите избори да заяви дали ще се коалира с Борисов и с ГЕРБ. Протестите са срещу олигархичния, едноличен и ограбващ българските граждани модел на Борисов. „Изправи се.БГ“ няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС, които са скритият коалиционен партньор, както и с Обединени патриоти, които са присъдружната партия, така че Борисов да развива корупцията, каза още Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ