Манолова пред ПАСЕ: Манипулацията на вота може да се спре единствено от международни организации

в България

Манолова пред ПАСЕ: Манипулацията на вота може да се спре единствено от международни организации
Манолова пред ПАСЕ: Манипулацията на вота може да се спре единствено от международни организации

Само респектът от международни организации може да е някаква спирачка за нови манипулации на изборите от властта. Живеем в диктаторска държава с един вожд и не трябва да му позволяваме да има четвърто царство. Ключово за крайния резултат на предстоящите парламентарни избори ще е избирателната активност.

Това заяви Мая Манолова днес на среща на представители на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ с делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Три седмици преди датата на изборите започна масова кампания колко е тежко положението с коронавируса в България. Това ще доведе до ниска избирателна активност и ще отидат да гласуват твърдите ядра, корпоративният и купеният вот и администрацията, допълни Манолова.

Тя представи и новата схема за контролиран вот на управляващите, която включва цветни предпазни маски. „Изправи се.БГ“ имаше свой кандидат за кмет на частичните местни избори в Мъглиж на 28 февруари 2021 г. В изборния ден вотът в една от секциите беше контролиран с оранжеви предпазни маски, каза Манолова, по броя на които се следеше каква част от контролираните гласове вече са упражнени в секционната комисия.

Очакванията ни са предстоящите избори да са най-манипулираните. Управляващите не допуснаха видеозаснемане на броенето на бюлетините, ограничиха правото на вот на българите в чужбина, като не се възприе оптимален механизъм за това, а здравният министър използва пандемията от коронавирус за по-ниска избирателна активност, каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев.

Сериозен проблем е гласуването на българите в чужбина. По данни на Външното министерство българите в чужбина са около 2,5 млн. Властта направи всичко възможно тези хора да не гласуват нито по пощата, нито дистанционно. Голям е проблемът във Великобритания, където голяма част от българите няма да могат да гласуват, защото ще има само 35 секции след Брекзит. В тях ще гласуват около 1000 човека, обясни Манолова.

От делегацията на ПАСЕ се поинтересуваха каква е причината за малкия брой гласували българи зад граница и дали Информационно обслужване има влияние върху резултатите от изборите.

Управлението на Борисов промени Изборния кодекс и максимално затрудни откриването на избирателни секции в чужбина, посочи Манолова. Тя подчерта, че Информационно обслужване е една от причините българите да не вярват, че има честни избори. Мантрата сред гражданите е, че докато Михаил Константинов е начело на Информационно обслужване, няма смисъл да се гласува, обясни Манолова.

efekt-2

„Изправи се! Мутри вън!“ се опасява, че ще бъде посегнато върху софтуера на машините за гласуване за предстоящите избори. Първите пристигнали 5000 машини бяха складирани в склад на частна фирма и се охраняваха от частна фирма. В обществената поръчка не е посочен ангажимент на държавата за охраната и съхраняването на машините за гласуване, заяви още тя.

„Изправи се! Мутри вън!“, Демократична България и „Има такъв народ“ имаме договорка да направим паралелно преброяване на изборите, което да е преди това на Информационно обслужване, каза още Манолова.

Членове на секционни комисии гласуват вместо българи в чужбина, защото те са в избирателните списъци. Правихме разследване в Благоевград, където се оказа, че 500 души имат регистрация на адреса на един трафопост и те са в избирателен списък, обясни тя.

Социологическите агенции в момента манипулират общественото мнение. Когато обявяваш числа, които нямат общо с истината, е търговия с влияние. Една от причините Фандъкова да спечели в София беше, че през целия изборен ден социолозите твърдяха, че разликата между мен и кандидатът на ГЕРБ е 18 %, а по официални данни се оказа, че разликата е 4 %, подчерта Манолова и заяви, че гласове се купуват не само в малките населени места, но и в центъра на София.

Председателят на ЕНП Валентина Василева заяви, че има сигнали от българи в чужбина, че не могат да се регистрират, както и сигнали за натиск върху бизнеса да осигурява гласове за ГЕРБ. Борисов ще направи всичко възможно да гласуват притисканите държавни служители и твърдите му ядра, допълни тя.

Loading...

Представителите на „Изправи се! Мутри вън!“ предоставиха писмено становище за проблемите с честността на изборите в България.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе