Манолова: Опозицията обеща, но не внесе законовите промени за видеонаблюдението

в България

Манолова: Опозицията обеща, но не внесе законовите промени за видеонаблюдениетоМанолова: Опозицията обеща, но не внесе законовите промени за видеонаблюдението

Опозицията в парламента обеща, но не внесе законовите промени за видеонаблюдение. Това е личен ангажимент и на председателя на БСП, и на други представители на БСП. Видеонаблюдението беше артикулирано и от други политици по време на консултациите при президента. В законопроекта, който в момента се гледа в правната комисия, предложение за видеонаблюдение няма. Ключови са промените в изборните правила, за да се засили доверието в изборния процес.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в интервю за „Факти.бг“.

В секционните избирателни комисии ще има представители само на управляващите партии. Всички останали трябва да се организираме да осигурим застъпници и наблюдатели в 12 хил. секции. Много често обаче тези застъпници и наблюдатели не могат да си свършат работата, защото са отдалечени на два метра. Ключово е видеонаблюдението, за да има осигурен достъп. В Изборния кодекс пише пряка видимост. Ако няма видеонаблюдение, членовете на СИК ще си направят каквото искат.

Членовете на СИК трябва да разберат, че са наблюдавани, защото една огромна част от тях не осъзнават, че са длъжностни лица и носят отговорност като такива, допълни тя.

Манолова добави, че машинното гласуване е единствената възможност вотът да е защитен от манипулации, а и машината няма да допусне избирателят да направи грешка при гласуването. Преброяването на разписките от машините обезсмисля машинното гласуване, заяви още тя.

На въпрос за просрочения мандат на председателя на Комисията за защита на личните данни председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че това не е единственият такъв случай.

Председателите на КЕВР и Комисията за защита на потребителите също бяха с просрочен мандат, а Комисията за защита на конкуренцията прави опит да си удължи мандата с две години автоматично, припомни Манолова.

Скандално беше поведението на ЦИК, членовете на която точно преди Нова година си закупиха телефони, отделиха 5000 лв. за коледно парти, а миналата година си разпределиха над 1,5 млн. лв. за бонуси и за наеми на жилищата. В същото време хората от затворените бизнеси не могат да получат мизерните 24 лв. на ден, заяви още тя.

В неделя поискахме оставката на цялото правителство, на първо място на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, на социалния министър Деница Сачева и на НАП заради пълния провал на политиката за подкрепа на малкия и средния бизнес и хората, каза Манолова.

Наслушахме се на телевизионни обещания. Престъпление е това, което прави правителството с българския бизнес. С едни и същи суми властта си направи пиар десетки пъти. До хората обаче не стигна нищо, освен тези 24 лв. на ден.

Трябваше да получат и 20 % върху оборота, но нищо не е стигнало до фирмите. В двете вълни на COVID-19 до бизнеса са стигнали 174 млн. лв. (от 3 до 10 хил. лв. за малките фирми) от обещани 4,5 млрд. лв. за кризата, подчерта тя.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ