Манолова към КЕВР: Не допускайте увеличение на тока, както иска НЕК. Намерете резерви и намалете цената на тока

в България

Манолова към КЕВР: Не допускайте увеличение на тока, както иска НЕК. Намерете резерви и намалете цената на токаМанолова към КЕВР: Не допускайте увеличение на тока, както иска НЕК. Намерете резерви и намалете цената на тока

КЕВР да не допуска увеличение на тока, както иска НЕК. Да намерят резерви и да намалят цената на тока, призова в общественото обсъждане в КЕВР, проведено онлайн, председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

На заседанието днес се обсъжда искането на НЕК за повишаване цената на тока във връзка с увеличени разходи за търгове за продажба на квоти на международните пазари, което ще доведе и до увеличение на цената на електроенергията за обикновените хора.

Според Манолова КЕВР не определя прозрачно разходите , в това число допълнителните разходи, които трябва да се платят от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ на шест топлофикационни дружества в общ размер на 16,7 млн. лв., като няма посочени нито количества, нито цени, нито обща стойност за плащане на всяко едно поотделно. Припомняме, че КЕВР е загубила и шестте дела във ВАС и разходите са дължими.

Според Манолова не е ясно и как са изчислени приходите от търговете за въглеродните емисии, в това число и отчетната цена на квотите на въглеродния двуокис от Европейската електроенергийна борса за втората половина на 2020 г. в размер на 28,93 евро/тон, както и прогнозата за цената на емисиите през първата половина на 2021 г. в размер на 31 евро/тон. Именно на базата на това увеличение се налагат допълнителните разходи от фонд „Сигурност на електроенергийната система” от горната точка, поясни Манолова.

Третият аргумент на Манолова бе, че както през есента, „Изправи се.БГ“ поиска от КЕВР да не допуска увеличение на цената на парното, на фона на поевтиняването на природния газ, така и сега КЕВР може да не изпълни искането на НЕК за увеличаване на цената на тока, а да намери резерви за намаляването й в най-тежките месеци на пандемията, икономическата криза и зимния сезон.

Манолова попита също на базата на какви количества и цени са изчислени допълнителните приходи от 159 млн. лв., които ще бъдат получени от продажба на квоти по Закона за ограничаване изменението на климата и ще постъпят във фонд „Сигурност на електро енергийната система”.
По изчисления на експерти на „Изправи се.БГ” само за периода от 1 юли 2020 г. до 28 февруари 2021 г. в „Топлофикация София” ЕАД постъпват допълнителни приходи за над 20,8 млн. лв., с които средства потребителите безлихвено кредитират дружеството на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а КЕВР не намалява цената на парното за потребителите.

Според Манолова тази аномалия се дължи изцяло на действията на КЕВР, които са непоследователни и доказват липса на всякакъв професионализъм. КЕВР нарушава и Закона за енергетиката, като не спазва принципите за определяне на регулираните цени, които следва да са недискриминационни, основани на обективни критерии, прозрачни и разходите да са икономически обосновани.

КЕВР не е в състояние да прави обосновани дългосрочни финансови прогнози на борсово търгуваеми стоки, които участват при формирането на цените. Така се нарушават икономическите интереси на битовите потребители на парно и ток от страна на КЕВР, но и се влошава финансовото състояние на енергийни предприятия, които са стратегически за страната, посочва още тя.

***
***
https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965/videos/188123509733197/

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ