Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията, като отказва да свика извънредно парламента

в България

Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията, като отказва да свика извънредно парламента

Манолова призова Ива Митева да насрочи извънредно заседание на парламента в понеделник

Призовавам Ива Митева да насрочи поисканото извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се разгледа на второ четене закона за Бюрото за защита към главния прокурор. С отказа си да свика извънредно пленарно заседание председателят на Народното събрание нарушава Конституцията.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг пред медиите днес, заедно с Арман Бабикян.

Чл. 78 от Конституцията е кристално ясен – Народното събрание се свиква на заседание от председателя по искане на една пета от народните представители. Такова искане беше внесено с необходимия брой подписи от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и няколко депутати от „Има такъв народ“. Така че, Ива Митева е длъжна да свика извънредно заседание, допълни Манолова.

Относно аргументът, че не са изтекли 72 часа от внасянето на Доклада на Комисията по правни въпроси, Манолова обърна внимание, че с актуализацията на бюджета беше направено изключение на това изискване, защото парламентът е решил друго.
Самата председателка включи в дневния ред актуализацията на бюджета преди да е изтекъл срокът от 72 часа след внасянето на доклада на комисията, припомни тя.

Съдебната реформа беше едно от исканията на протеста и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ плътно се придържаме и изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите, каза още Манолова.

Loading...

Арман Бабикян припомни, че именно хората от Бюрото за защита към главния прокурор са нахлули в Президентството през 2020 г. Това не е дълбоката съдебна реформа, но това е една от първите стъпки, допълни той.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

efekt-2

Последни от България

Отидете горе