Манолова: Заради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазма

в България

Манолова: Заради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазмаЗаради административни пречки е невъзможно даряването на кръвна плазма.

Става дума за човек, който има достатъчно антитела след COVID-19 и е редно кръвната плазма, която той иска да дари, да бъде използвана за лечението на други болни.

Има нужда от кръвна плазма и това се вижда, когато сме на терен.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео с един от членовете на организацията Никола Вапцаров.

На него му е отказано да дари кръвна плазма за лечение на COVID-19 болни, въпреки че е боледувал от коронавирус и има тест за наличието на антитела в пъти над необходимото.

Причината е, че не си е направил PCR тест докато е бил болен, а антигенен тест. А след излекуването си е направил и тест за антитела.

Имам 20 пъти над нормата антитела. Дори и да даря кръвна плазма, няма да я дадат на болен от COVID-19, а ще отиде при останалата кръвна плазма. Имам антитела и мога да даря плазма поне пет пъти, но не мога да съм полезен заради административни пречки, заяви Вапцаров.

Той призова здравния министър да направи необходимите промени в заповедите си, така че да се премахнат административните пречки за даряване на кръвна плазма от доброволците, преболедували вируса. Една от тях е задължителен положителен PCR тест, посочи още той.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ