Манолова: Всяко домакинство ще плати по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов

в България

	6 % по-висока, actualni novini, BULTIMES, BULTIMES NEWS, crimi, criminal, NEWS, NEWS BG, NEWS BULTIM, Next Generation EU, nova vest, novena, NOVINI, Novinite, novinite dnes, novinite dnes I utre, novinite sega, posledni novini, top novini, vest, vesti, vestite, актуални новини, безусловно подкрепят увеличаването на доходите, бонуси, Борисов, Бургас, Варна, ВЕСТИ, вестите, ВиК-дружеството, вицепремиерът, внесен от МС и Бойко Борисов, Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, декларацията, допълни Манолова, доходите, Държавата да върне на таксиметровите шофьори парите за патентен данък за 2021 г., държи на армията, Ес, закон, изборите могат да бъдат касирани. Нарочно ли го правят?, икономически данни, информация, категорична бе Манолова, крими, криминално, Манолова, Манолова и Отровното трио подписаха споразумение за общо явяване на изборите, Манолова и „Отровното трио“, Манолова организира протест днес срещу високите сметки за парно, Манолова организира протест срещу високите сметки за парно, Манолова остро срещу Каракачанов, Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, Манолова: Ако ЦИК приеме ръчно броене на разписките от машините, Манолова: Борисов да разпореди мораториум върху плащането на сметките за парно за ноември, Манолова: В Разград и София цената на водата ще е с 6 % по-висока, Манолова: Закон, Манолова: Наблюдаваме исторически саботаж на изборите от правителството, Манолова: Следващата седмица ще сключим споразумение с Отровното трио за явяване на изборите, Манолова: Стига топлофикационен тероризъм!, Мая Манолова, Мая Манолова и Изправи се.БГ ще участват в консултациите с президента, Министерския съвет, МС и Бойко Борисов, Николай Хаджигенов, НОВИНА, Новината, НОВИНАТА ДНЕС, НОВИНИ, Новини за вас, новини за всеки, НОВИНИТЕ, НОВИНИТЕ ДНЕС, Новините днес и утре, новините от България и Света, Новините сега, новините такива каквито трябва да бъдат, Отровното трио, оттеглят, парламента и ЦИК, партии, Перник, платформа, подкрепа на бизнеса, Подкрепяме Троян в каузата срещу одържавяване на ВиК-дружеството, позитивни новини, попита Манолова, ПОСЛЕДНИ НОВИНИ, последно, преди броени минути, предколеден грабеж, престъпление, престъпник, призив към ЕС, Разград, седмици, Следващата седмица ще сключим споразумение с Отровното трио за явяване на изборите, София, Стига топлофикационен тероризъм!, съдебна реформа и ревизия на управлението, Троян, Търговище, Фандъкова, цената на водата ще е с 6 % по-висока, ЦИК, Шумен, ще принуди българите да платят над 100 млн. лв. за топломери и водомери. Да го оттеглят!Манолова: Всяко домакинство ще плати по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов

Всяко българско домакинство ще заплати между 250 лв. и 400 лв. за закупуване на уреди с дистанционно отчитане, водомери и топломери във връзка със законопроект, внесен от правителството на Бойко Борисов.
Става дума за ЗИД на Закона за енергийната ефективност, внесен на 30 декември 2020 г., който ще се разглежда в Комисията по енергетика на Народното събрание в сряда (утре) и с който се променя Закона за енергетиката в частта за купуване на дистанционни уреди, водомери и топломери.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция до медиите. Манолова изпрати и становище до комисиите по енергетика, регионална политика и европейски въпроси с председатели съответно Валентин Николов, Искрен Веселинов и Драгомир Стойнев.

В становището от „Изправи се.БГ“ предлагат вместо КЕВР да определя прогнозни цени, да определя цената на парното и топлата вода на ежемесечна база. Само при това положение има смисъл от закупуването и монтирането на нови уреди от домакинствата.

Общо над 100 млн. лв. трябва да дадат българските граждани, като още през май 2020 г. от „Изправи се.БГ“ призовахме сумата да се поеме от правителството, независимо дали през европейски програми или от бюджета на Министерството на енергетиката, напомни Манолова.

Девет месеца по-късно и след като отхвърли всички предложения на „Изправи се.БГ“, правителството, в частност Министерството на енергетиката, не осигуриха средства за закупуване на уредите и със закон ще нанесе финансов удар на обикновените граждани средно с 250-400 лв. на домакинство и то в разгара на коронакризата.

Тъй като уредите бяха масово въведени през 2002 г. – 2003 г., а подмяната им трябва да се случи при изтичане на срока на годност на батериите, който е 10 години, следва да се има предвид, че масовата подмяна на уредите трябва да стане тази и следващата година (2022 г).

Изчисленията на експерти на „Изправи се.БГ“ сочат следното:

  • 702 243  броя уреди за дялово разпределение на топлинна енергия с дистанционен отчет на цена по 40 лв. – общо 28 089 720 лв.;
  • 607 432 броя водомери за топла вода с дистанционен отчет на цена по 90 лв. – общо 54 668 880 лв.
*Уреди за дялово разпределение на топлинна енергия закупуват тези, които са с вертикални щрангове на сградната инсталация.
  • Тези, които са с хоризонтални щрангове на инсталацията, трябва да закупят топломери с дистанционен отчет. Това са 61 899 броя топломери на цена по 300 лв. – общо 18 569 700 лв.
  • Като се въведе месечно отчитане, означава, че хората ще започнат да плащат такси за дялово разпределение, които са поне три пъти по-високи от тези, които в момента плащат. Топлинните счетоводители ще отчитат водомерите всеки месец, тоест таксата ще се плаща от гражданите за 12 месеца.
  • Топлинните счетоводители ще отчитат уреди/топломерите шест пъти през отоплителния сезон октомври-април.
  • Ако сега годишната такса за дялово разпределение е около 40 лева, след въвеждането на месечното отчитане годишната такса ще стане 120-150 лв. Цените се договорят между топлофикационните дружества и топлинните счетоводители, потребителите само плащат.
  • Отделно хората ще плащат такса за това топлинният счетоводител да предава данните от водомера с дистанционен отчет на ВиК-оператора или обратното. Тази такса ще бъде средно по 40 лева на жилище (по данни на един от топлинните счетоводители в София).
***
Колеги, прилагаме таблица с данните за уредите за дяловото разпределение, топломери и водомери.
№ по ред  общ брой монтирани разпределители на отоплителните тела към  септември 2018г. общ  брой монтирани разпределители на отоплителните тела с дистанционно отчитане към  септември 2018г. общ брой разпределители   без дистанционно отчитане , които ще трябва да се закупят приблизителна  текуща цена за  1  брой разпределител  с дистанционно отчитане в лева с ДДС обща стойност на разпределителите, които трябва да се закупят с дистанционно отчитане в лева с ДДС
1 2 3 к.4=к.2-к.3 5 к.6=к.4*к.5
1 1276299 574056 702243 40 28089720
2 общ брой на монтирани апартаменти топломери  към  септември 2018г. общ брой на монтирани апартаменти топломери с дистанционно отчитане към   септември 2018 общ брой на  апартаменти топломери без дистанционно отчитане , които ще трябва да се закупят приблизителна  текуща цена за   1 брой апартаментен  топломер  с дистанционно отчитане в лева с ДДС обща стойност на на апартаментните топломери, които трябва да се закупят с дистанционно отчитане в лева с ДДС
72676 10777 61899 300 18569700
общ брой на индивидуални водомери за топла вода с валидни пломби към  септември 2018г. общ брой на индивидуални водомери за топла   с дистанционно отчитане към септември 2018г. общ брой на  индивидуални водомери за топла вода без дистанционно отчитане приблизителна  текуща цена за   1 брой    водомер за топла вода с дистанционно отчитане в лева с ДДС обща стойност на индивидуалните водомери с топла вода , които трябва да се закупят с дистанционно отчитане в лева с ДДС
3 646968 39536 607432 90 54668880
обща стойност   в лева с ДДС 101328300
Пояснения – 1. Данните в колони № 2 и 3 са взети от Доклада за анализ и оценка на състоянието на енергийния сектор свързан с централизираното топлоснабдяване за 2018 година, публикуван на Интернет страницата на МЕ.
                               2.  Данните в колона 5 са взети от Интернет страници на топлинните счетоводители, и са ориентировъчни към днешна дата.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последно от България

Отиди на Топ