Манолова: Бюджет 2021 обрича малкия и среден бизнес на фалити и няма да привлече инвеститори

в България

Манолова: Бюджет 2021 обрича малкия и среден бизнес на фалити и няма да привлече инвеститориВ Ловеч Манолова призова правителството да освободи таксиметровите шофьори от патентен данък, за да не фалира секторът

Бюджет 2021 г. обрича малкия и средния бизнес на фалити и няма да привлече нови инвеститори. В него няма целенасочени политики за подкрепа на бизнеса чрез бюджетни механизми, пряко финансово подпомагане, данъчна политика и административна политика. Борисов, колкото и да развързва кесията, тъй като следващата година е изборна и се надява да си осигури избиратели, отговорните мерки трябва да са такива, че бизнесите да останат живи. Но в цялата страна има проблем с работните места, което трябва да е грижа на правителството.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Ловеч, където се срещна с граждани, таксиметрови шофьори и с работниците от ловешката фирма „Спарки Елтос“, оставени без заплати от работодателите си.

Тя подчерта, че уволнените от работа са повече от намерилите работа и няма как държавата да печели от фалиралите и оставени без подкрепа бизнеси.

В Ловеч Манолова призова правителството да освободи таксиметровите шофьори от патентен данък, за да не фалира секторът. Тя призова кмета на Ловеч и Общинския съвет в Ловеч да се обърнат към Министерството на транспорта да поеме разликата между минималният патентен данък, предвиден в закона – 300 лв. и предвиденият данък за Ловеч – 520 лв. , за да се компенсира бюджетът на общината и да се освободят шофьорите от патент за годината в условията на втора COVID-вълна.

Бойко Борисов не може да управлява кризи и трябва да понесе отговорност за липсата на реформи след 11 години на власт. Би следвало вече да са предприети мерки срещу втората вълна от коронавируса, включително реорганизация на здравната система, каза още Манолова. Борисов не подкрепи медицинските сестри при протестите им, а сега здравето и животът и на тях, и на лекарите и пациентите са застрашени от хаоса в здравната система. Има 50 хил. легла в държавата, 8000 са за COVID-19, а от тях са заети под 2000 легла и въпреки това има хора, които не са приети, защото няма легла, лекари и медицински сестри, обясни Манолова.

Приоритет на „Изправи се.БГ“ е минималният месечен доход на работещ човек да стане 1000 лв. чрез гъвкаво работно време и въвеждането на минимална почасова ставка, както и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния доход от 2017 – 2018 г., каза още председателят на „Изправи се.БГ„.

Във връзка с неизплатените заплатите на работниците от ловешката фирма „Спарки Елтос“ Манолова обясни, че на повече от половината работници вече са дадени дължимите суми, които са от порядъка на 3-4 хил. лв.

Фондът за гарантиране на вземанията увери, че всички дължими суми на всички работници ще бъдат изплатени до края на месеца. Става въпрос за три фалирали дружества и 1000 работници, които трябва да получат над 4 млн. лв. общо, каза Манолова, която от месеци е ангажирана с решаването на казуса на работниците в Ловеч.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ