Магическите дървета в България

в Любопитно

Вековни дървета в страната ни имат силата да дарят бездетни хора с наследници и да предпазват от злини според преданията. Някои дървета обаче могат да ви донесат мъка и страдания.

Вековният бор на света Марина

В близост до симитлийското село Сенокос се намира вековен бор. Дървото е на повече от 500 години, а според легендите то може да пречиства, изцелява и да дарява с плодовитост.

Достатъчно е само хората, които искат да станат родители, да се допрат до вълшебния бор и мечтата им за дете ще се сбъдне.

В основите на дървото има икона на света Марина – покровителка на брака и децата, а близост до бора е построен параклис на името на светицата.

Магическият бор се извисява на 10 метра височина, а обиколката му е 3 метра. Клоните му са усукани в причудливи форми, а местните хора разказват че са виждали различни силуети край дървото.

700-годишен бряст край Русе

На 30 километра от град Русе в близост до село Нисово се намира 700-годишен бряст, който може да сбъдне всяко едно желание, отправено към него.

Сред местните многовековният бряст е известен като Дървото на желанията и хиляди хора казват, че са сбъднали мечтите си, сред като са го посетили.

Една легенда разказва, че момиче е успяло да върне зрението си с помощта на бряста. Красавицата се казвала Златица и погледнала навръх Гергьовден.

Според поверието, за да се сбъдне желанието ви, трябва да го напишете на лист и да го пуснете в реката, която минала в близост до магическото дърво.

Прокълнатите дървета на Явор и Калина

Два дъба между исперихските села Подайва и Здравец погубват влюбените, а през годините корените им са се напоявали с кръвта на ревнивци и измамени хора.

Двата дъба се намират в местността Старите мешета, а местните разказват, че край дърветата много пъти са се разигравали злокобни драми, провокирани от човешката страст.

Според легендата, ако човек замръкне в близост до двете дървета, сянката им ще го преследва и до него ще стигне любовна мъка и нещастия, които най-често завършват със смърт.

Дъбовете са олицетворение на легендата за Явор и Калина, увековечени в баладата на Пенчо Славейков Неразделни. Според преданието влюбените избрали смъртта пред това да бъдат разделени, като на гробовете им поникнали явор и калина.

Мястото обаче е сочено като прокълнато заради трагичния край и се смята, че влюбените не бива да го посещават.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ