Легендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудо

в Религия

Църквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е сред най-красивите, които може да се видят у нас. Според легендата обаче нейното построяване нямаше да е възможно без едно чудо.

Разказва се, че църквата е издигната от най-бедния човек в селото, който сънувал Света Богородица и тя му заръчала да постои църква на старото оброчно място.

Смята се, че църквата е построена в периода 1861-1864 година с разрешение на Високата порта. Постройката много напомня на Рилския манастир и се посочва като негово умалено копие.

Според преданията тази красива постройка е издигната от най-бедния човек в селото – Алекси Грахльов. Той решил да изпълни заръките на Богородица и още щом се събудил започнал да строи храма.

Но понеже нямал никакви пари, работата не напредвала. С всеки следващ ден той се отчайвал, а мисълта да изостави започнатото му се струвала все по-примамлива. Но отново сънувал Богородица, която му казала да продължи строежа, защото ще получи подкрепа.

На сутринта Алекси отново започнал да копае и ненадейно открил гърне със злато. С парите наел майстори, които довършили църквата. Тя била кръстена Успение Богородично и се вярва, че щом е построена благодарение на чудо, може да сбъдне всяка молитва.

И до днес може да се види откритото гърне с жълтици, с което е построена църквата. То е поставено на видно място.

Източник: sanovnik.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ