Къде се пази честната глава на Йоан Кръстител

в Любопитно/Религия

Че притежават мощи на свети Йоан Кръстител спорят не само християнски църкви и манастири, но и… Голямата джамия в Дамаск

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината: 7 януари (Ивановден) – Събор на св. Йоан Кръстител; 23 септември – зачатие на св. Йоан Предтеча; 24 юни (Еньовден) – рождение на св. Йоан; 29 август – отсичане главата на св. Йоан Кръстител; 24 февруари – първо и второ намиране честната глава на св. Йоан; 25 май – трето намиране на честната глава на св. Йоан Кръстител.

Едва на 30 години, св. Йоан, по Божие внушение, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Христос. Много хора идвали при Йоан, за да приемат от него покайно кръщение. След кръщението на Исус Христос светецът продължил да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него.

Когато цар Ирод се оженил за жената на брат си Филип – Иродиада, Йоан му казал: „Не ти прилича да имаш жената на брат си!“. Ирод се разгневил и заповядал да затворят светията в тъмница. Иродиада пък толкова силно ненавиждала пророка, че искала неговата смърт, но царят се боял да го убие, тъй като народът го уважавал и почитал.

Веднъж, когатпо Ирод празнувал рождения си ден, по време на пира дъщерята на Иродиада – Саломе, изиграла зашеметяващ танц и изпадналият във възтор цар се заклел да я възнагради с каквото пожелае. По съвет на майка си девойката поискала да й поднесат на блюдо… главата. Заради изречената клетва владетелят на юдеите не можал да й откаже и предтечата Господен бил обезглавен.

Неговата глава е една от най-почитаните светини в християнския свят. Съществуват запазени няколко частици от нея, макар историята с мощите на Кръстителя да не е изяснена напълно. Честната му глава била върната в Константинопол и първоначално била пазена в царските палати, а след това в тамошния Студийски манастир „Св. Йоан Предтеча“.

Четири години преди градът да бъде превзет през 1200 г. от кръстоносците, част от главата била видяна от новгородския архиепископ Антоний, други части от нея били съзрени в Петра и в манастира Продом – румънската обител в атонската Света гора. Битува версия и че светинята се пази в украсено със скъпоценни камъни златно ковчеже в атонския манастир на св. Дионисий.

Смята се, че заедно с кръстоносците светинята попада във Франция и в Рим. От джамията на Омаядите, известна и като Голямата джамия в Дамаск, също твърдят, че при тях се пази честната глава на Кръстителя. През 2001 г. при посещението си в сирийската столица папа Йоан-Павел II посети този мюсюлмански храм, за да се поклони на светите мощи, и така стана първият папа, престъпил прага на джамия.

Че части от главата на св. Йоан се съхраняват при тях претендират и от турската Антиохия и един от манастирите на Арменската апостолическа църква – Гандзасар, намиращ се в Нагорни Карабах. В чест на пренесената глава там е изградена и църквата „Свети Йоан Кръстител“.

Нека припомним, че през 2010 г. при археологическите проучвания на средновековния манастир „Св. Йоан Кръстител“ на остров Св. Иван край Созопол в основите на най-старата църква там бе открит мраморен реликварий. При отварянето му се установи, че той съдържа мощи на Предтечата – части от ръката, челюстта и зъб.

Източник: desant.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ