Кой написа българския химн?

в История

‘Мила родино, ти си земен рай…’’ И музиката, текста на българския химн са написани от блестящия учен-енциклопедист Цветан Радославов. Той е наследник на видните възрожденски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които от малък го възпитават в родолюбив дух.

Радославов завършва гимназия във Виена, а история и славистика в Карловския университет в Прага. Защитава дисертация при известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, след което получава степен “Доктор по философия и магистър на изящните изкуства’.

След като се връща в България, Цветан Радославов чете лекции по експериментална психология във Висшето училище в София и преподава в 1-ва, 2-ра и 3-та столична мъжка гимназия.

Когато създава ‘Мила родино’ по време на студентството си, Цветан Радославов е дружал със студенти руснаци и поляци. Те намирали време заедно да се позабавляват и да попеят. Руските и полски студенти много сполучливо пеели хорови песни, докато българските, за съжаление, пеели доста безредно.

Така Радославов решил да ги подготви да се отсрамят пред своите гости. Под негово диригентство и при негов акомпанимент на пиано започнали репетиции и нашите студенти скоро успешно усвоили съчинената по текст и музика на Радославов ’Мила родино’.

Когато на една следваща среща, на която освен руснаци и поляци, присъствали и шведи, дошъл и редът на българите да пеят. Те с такъв успех изпели песента, че хоровото им изпълнение възхитило гостите, а шведите още същата вечер успели да я научат. Не след дълго и руснаци, и поляци с увлечение изпълнявали хорово ‘Мила родино’ заедно с българските си колеги.

С още по-невероятен изблик на патриотичен възторг е изпълнена песента от завръщащите се с параход български доброволци, прекъснали студентските си занимания, за да се включат в сръбско-българската война в помощ на скъпата си родина – България…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ